Oslo Børs stupte 5,65 prosent til 344,39 poeng. Mandag var den verste børsdagen på to år. Så nær som alle aksjer endte dagen i rødt. Til tross for nyheten om et betydelig oljefunn i Nordsjøen, falt Statoils aksjeverdi med en milliard kroner i timen mandag.

- Det var overraskende at fallet ble så kraftig. Jeg tror det investorene er bekymret over, er manglende vekst i økonomien.

Det er vanskeligere for politikerne å gjøre noe med nå, og sånn sett er situasjonen vanskeligere enn den var under finanskrisen i 2008, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-gruppen til NTB.

Frykt og panikkhandel la sitt tydelig preg på dagen. Det kraftige fallet følger etter sju dager med nedgang hvor Oslo Børs har tapt nesten 19 prosent.

- Jeg tror vi er i nærheten av bunnen nå. Skal vi videre ned, tror jeg det blir kortvarig, sier aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea.

Økende frykt for krise

Flere eksperter frykter at verden står ved terskelen til en ny internasjonal finanskrise etter at den amerikanske statsgjelden ble nedgradert fra AAA til AA+ før helgen.

- Nedgraderingen kan være en merkedag på veien mot en ny finanskrise. Men den kan ikke sammenlignes med Lehman Brothers-kollapsen i 2008, sier økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han viser til at Lehmann Brothers-kollapsen kom fullstendig uventet, mens Standard & Poor's lenge har varslet en mulig nedgradering av amerikansk kredittverdighet.

Mens politikerne i USA nå krangler om hvem som har skylda for at landets kredittverdighet ble nedgradert, sier Standard & Poor's at beslutningen ikke var politisk motivert.

Ratingsjef David Beers varsler imidlertid at det kan komme ny nedgradering om seks-tolv måneder hvis budsjettavtalen mellom republikanerne og demokratene ikke etterleves.

Sentralbanken dempet nedgangen

De amerikanske børsene åpnet ikke uventet med fall etter nedgraderingen. Halvveis gjennom handelsdagen lå børsene ned rundt 3 prosent. Oslo ble sterkest påvirket av den internasjonale uroen, men i de øvrige nordiske landene ble det også registrert årsverste.

Flere av de største børsene i Europa stengte ned godt over 4 prosent. Fallet i Europa ble etter alt å dømme dempet av løftet fra Den europeiske sentralbanken (ECB) om å kjøpe statsobligasjoner i gjeldstyngede euroland.

Investorene i hardt rammede Spania og Italia lot først til å være beroliget av redningspakken, men børsene i Madrid og Milano endte likevel i minus med 2,4 prosent.

Derimot var det gode nyheter for kriserammede Hellas. Norge holder ikke lenger tilbake EØS-midler til landet, kunne utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fortelle sin greske kollega Stavros Lambrinidis, som besøkte Norge mandag.

- Norge godt rustet

Finansminister Sigbjørn Johnsen er opptatt av at man nå må roe ned en opphetet situasjon, og unngå at markedene rives med av frykt.

Statsgjeldsproblemene i Europa og nedgraderingen i USA betyr ikke nødvendigvis at det går mot finanskrise. - Vi er ikke der nå. En del land har en krevende statsfinansiell situasjon, men vi vet ikke om det kan utvikle seg til også å påvirke bankene, sier han.

Norge vil stå godt rustet til å møte uroen, men heller ikke vi vil være upåvirket av det som skjer, mener finansministeren. - Norske banker og finansinstitusjoner er bedre forberedt i dag på en eventuell finanskrise enn vi var i november 2008.

Men selv om norske banker i dag er lite eksponert i de landene som er mest utsatt, vil smitteeffekten alltid kunne være der, sier han