Onsdag henla statsadvokaten saken mot tidligere Venstre-nestleder Helge Solum Larsen, som ble siktet for voldtekt etter en partisamling på Ryfylke Fjordhotell i vinter. Den 17 år gamle jenten som anmeldte Helge Solum Larsen er fortsatt aktiv i Unge Venstre, og har gitt uttrykk for at han må fratas alle verv i partiet.

Hun får full støtte av Unge Venstre i Rogaland.

— Unge Venstre har vært klar hele tiden på at vi uansett utfall ikke ønsker Solum Larsen tilbake i partiet, sier Simon Furnes. Han ledet ungdomspartiets fylkeslag da det stormet som verst i vinter. I september gikk han av, men Furnes sitter fortsatt i styret til Rogaland Unge Venstre.

— Tillitsbruddet han har begått er så stort at jeg vet ikke hvordan han skal klare å bygge opp igjen tilliten, fortsetter Furnes.

- Har denne saken splittet Venstre i Rogaland?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Furnes.

- Bør få ny mulighet

Helge Solum Larsen er i dag 100 prosent sykmeldt. Men han er folkevalgt både i kommunestyret i Stavanger og fylkestinget i Rogaland. Han mottar også lønn av Venstre.

I Rogaland Venstre har det oppstått strid om hva de skal gjøre den dagen Solum Larsen blir frisk igjen.

I moderpartiet mener flere at politiets henleggelse må oppfattes som en frikjennelse, og at Solum Larsen må få en ny mulighet.

— I utgangspunktet ønsker jeg at det bør være mulig for ham å drive med politikk på lokalt nivå. Selv om Helge har begått et veldig alvorlig tillitsbrudd, mener jeg han må få en ny mulighet, sier Tormod Andreassen, tidligere bystyrerepresentant og nær venn av Solum Larsen.

— Den 17 år gamle jenten har sagt via sin bistandsadvokat at hun er redd for å møte Solum Larsen igjen i partisammenheng. Hvilke tenker gjør du deg om det?

— Det er en kjempeutfordring, men han er ikke dømt for noe som helst. Helge Solum Larsen er pr. definisjon frikjent. Han er ikke tiltalt en gang. Hvis vi tror på en liberal rettsstat må vi vise at vi mener alvor med det, sier Andreassen.

Frykter Solum Larsen-møte

I fylkesstyret sitter Solum Larsen sammen med Finnøy-ordfører Gro Skartveit. Hun ga i 1997 ut boken Ulver i lammeflokken der hun fortalte om et seksuelt overgrep hun hadde vært utsatt for. Hun svarer slikt på om den tidligere Venstre-nestlederen bør kun være folkevalgt for Venstre i fremtiden.

— Venstre har vært helt klare på at det har vært begått et grovt tillitsverv. Det er opp til han å bestemme om han vil tilbake igjen. Men det går an å søke fritak fra sine folkevalgte verv. Det blir opp til han å vurdere, sier Skartveit

- Vil det være problematisk om han skulle komme tilbake?

— Blir det aktuelt tar vi det når det kommer. Men jeg er klinkende klart på en ting. Spørsmål om tillitsverv har ingenting med om saken er henlagt eller ei, sier Skartveit.

Den 17 år gamle jenten som anmeldte Solum Larsen har kommet med klare råd, forteller hennes bistandsadvokat Berit Johannessen.

— Hun mener helt klart at han ikke bør tilbake i noen sentrale verv. Hun har hatt en redsel for at denne mannens skal gå fri. Da vil det være vanskelig for henne at han skal ha verv i Venstre, forteller bistandsadvokat Berit Johannessen.

Fortsatt sykmeldt

Solum Larsens advokat, Inger Marie Sunde, sier hun ikke har diskutert med sin klient om han vil returnere til sine folkevalgte verv når han blir frisk.

— Det som går på det politiske har vi ikke diskutert. Han er fortsatt 100 prosent sykmeldt og det har vært tilnærmet umulig for ham å tenke fremover, sier Sunde.

Gruppeleder for Venstre i Stavanger, Per A. Thorbjørnsen, vil ikke spekulere i om Helge Solum Larsen kan få tillitsverv igjen i Stavanger-politikken. Men han er opptatt av å presisere at saken allerede har hatt enorme politiske konsekvenser for Solum Larsen ettersom hans rikspolitiske karriere seg ut til å være lagt i grus for alltid. Solum Larsen var nestleder i partiet og ledet programkomiteen før voldtektsanmeldelsen i vinter.

— Helge er sykmeldt i dag. Og dagen i dag er ikke tidspunktet for å gå nærmere inn på de vurderingene. Men det kan ikke være noen tvil om at denne saken allerede har hatt store konsekvenser for ham, sier Thorbjørnsen.

Venstreleder Trine Skei Grande sier dette om Solum Larsens politiske fremtid.

— Politikk handler om tillit. Tillit er noe man må gjøre seg fortjent til.