Selv ikke den nærmeste familien vet noe, men vennskapet med en narkoman er blitt en dyrekjøpt erfaring.

I en fersk dom i Bergen tingrett er vennen dømt for grovt tyveri av 200.000 kroner og forsøk på bedrageri på 575.000 kroner. Han må sone seks måneder i fengsel.

Glemte igjen 133.000

Ifølge dommeren prøvde tiltalte først å lure til seg et lån på en halv million i vennens navn.

Jeg har spurt om han ikke fikk dårlig samvittighet. Nei, var svaret, han var så ruset at han ikke visste hva han gjorde. Offeret

Senere klarte han å stjele en kodebrikke og et Visa-kort, overførte 200.000 kroner til seg selv og fikk ut pengene i en filial på Minde.

— Jeg har aldri skjønt hvordan han fant ut av kodene. Men han er veldig glup når det gjelder data, det har han sagt selv, sier offeret til bt.no.

Etter tyveriet dro tiltalte til Østlandet og tok inn på hotell. Der glemte han 133.000 kroner på rommet, penger som ble funnet av neste overnattingsgjest.

«Han har ved sine handlinger både misbrukt den tillit fornærmede har vist ham, og hans handlinger er videre et angrep på vårt betalings- og kredittsystem», heter det i dommen.

Fortsatt venner

Likevel har fornærmede fortsatt kontakt med tiltalte, og han har ikke fremsatt noe erstatningskrav.

— Det er ikke som før, men bakgrunnen er at han ikke har noen familie. Han er ensom, sier mannen.

— Jeg har spurt om han ikke fikk dårlig samvittighet. Nei, var svaret, han var så ruset at han ikke visste hva han gjorde, sier han.

- Men er du ikke redd for at det samme skjer igjen?

— Nå har jeg gjemt tingene enda bedre, og kredittkortet er sagt opp.

Det er litt spesielt at de har kontakt fortsatt, og jeg kommenterte det i retten – når fornærmede kan leve med det som er skjedd, så hvorfor ikke storsamfunnet? Advokat Hans Flø

Advokat Hans Flø brukte vennskapet som et argument i retten.

— Det er litt spesielt at de har kontakt fortsatt, og jeg kommenterte det i retten – når fornærmede kan leve med det som er skjedd, så hvorfor ikke storsamfunnet?

Farsfølelse

Det startet med et tilfeldig møte på gaten.

— Jeg er sosial, og engasjert når jeg ser at noen har problemer. Narkotika er det verste jeg vet, en skjebne uten like. Jeg satt og solte meg ved Lille Lungegårdsvann da vi møttes første gang. Jeg fikk litt farsfølelse og ville rettlede, men ble grovt utnyttet, forteller offeret til bt.no.

Den stoffavhengige mannen slo til da han ble invitert over på middag.

— Jeg hadde glemt kortet i sengeklærne. Jeg har alltid vært konservativ, og legger ikke bankkort på stuebordet. Jeg satt i en telefon i motsatt ende av leiligheten i ti minutter og ble veldig overrasket da jeg oppdaget det, sier offeret til bt.no.

Erstatningskrav mot banken

Han sier at saken har skapt enorme problemer. Den har kostet både tid og penger.

— Jeg har sittet i timevis i telefonen, men politiet har gjort en glimrende jobb. Av de 210.000 kronene har jeg fått igjen cirka 150.000. Resten har jeg gått mot Sparebanken Vest for å få, sier han.

Bt.no har ikke lykkes å få en kommentar fra Sparebanken Vest onsdag kveld, men tidligere har banken avvist at det finnes grunnlag for erstatningskrav.

«Vi beklager derfor å måtte holde Dem ansvarlig for transaksjonene», skrev banken i et brev i juni.

Ironisk nok har mannen en rettshjelpsforsikring som gjør at nettopp Sparebanken Vest betaler størsteparten av hans advokathonorar.

Skuffet forsvarer

De to mennene har kjent hverandre i cirka to år. Problemene begynte i oktober 2010. Da prøvde den narkomane å få et forbrukslån på 500.000 kroner i vennens navn. Svindelen ble avslørt av DnB.

Senere søkte han om et kredittkort med grense på 75.000. Heller ikke det lyktes, men samme dag fikk han altså tak i kodekortet.

I retten ble 24-åringen også dømt for flere andre, mindre forhold. Forsvareren er skuffet over straffeutmålingen.

— Vi har ikke rukket å snakke om anke. Han fikk forkynt dommen mandag, og jeg har vært bortreist, sier advokat Hans Flø.

Tiltalte fikk det dommen kaller «viss tilståelsesrabatt», men Flø er ikke fornøyd med rabatten.

— Dommen er det i utgangspunktet ikke noe å si på, men det var mange formildende omstendigheter og momenter som de har sett bort fra, sier han.

Advokaten mener det i realiteten ikke var noen vits i å tilstå.

— De legger vekt på at de hadde alle bevisene likevel, sier han.

BOMMET LITT... Den narkomane overførte til sammen 300.000 kroner, men sendte 100.000 feil sted - tilbake til en av fornærmedes andre kontoer.
OLE VALAKER