Nettbrukere på jakt etter gratis musikk på internett kan gå vanskeligere tider i møte. IBM har utviklet antipirat-teknologi som begrenser mulighetene til å distribuere musikk over Napster.

En distribuert kopi av en låt vil bare kunne lyttes til i 30 sekunder etter at den er sendt fra opphavsmannen. Antipirat-teknologien bygger på såkalt superdistribusjon, som kontrollerer utvekslingen av digitalt innhold mellom brukere., skriver Wall Street Journal.

— Hvis du regner med at Napster vil forsvinne i sin nåværende form. Hva vil erstatte det?, spør Scott Burnett i IBM Global Media retorisk og regner med at IBMs nye antipirat-teknologi er svaret.

Analytikere derimot er mer skeptiske til IBMs optimistiske fremtidsvisjoner og regner med at Napster-liknende systemer er kommet for å bli.

— Jeg tror alt innhold som ender opp nett vil distribueres via parallelle nettverk som Napster og det vil ikke være noe man kan gjøre med det, sier Rob Batchelder i Gartner Group. - Å forsøke å begrense digitale rettigheter er som å gå til krig mot narkotika, hevder Batchelder.(Origo)