— Det er et rekordhøyt antall selskaper som har ekstrem høy konkurssannsynlighet nå. De står på kanten av stupet, sier markedsdirektør Kjell-Ola Kleiven i kreditt- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.

Disse selskapene har en såkalt c-rating.

— De kjennetegnes ved at de har dårlig likviditet, betalingsanmerkninger og et negativt resultat. Det er gjerne kombinasjonen av dette som blir avgjørende for om selskapene går konkurs.

At mange i tillegg er finansiert gjennom kortsiktige lån gjør situasjonen enda verre.

— De vil ha store problemer med å få fornyet finansieringen i banken. Når antall c-ratede selskaper øker, vil konkursstatistikken følge samme vei.

Dystre utsikter

Bransjene som topper statistikken over høy konkursfare er bygg- og anlegg, café- og restaurantbransjen og varehandelen.

— Nasjonalt har det i år vært den sterkeste veksten i konkurstall siden man begynte å måle dette. Vi tror antall konkurser fortsatt vil øke. Det henger sammen med signalene i internasjonal økonomi og at etterspørselen svikter i svært mange markeder samtidig, sier Petter Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

Han forteller at alvorsgraden stiger for hver dag som går.

— Mange bedrifter og ansatte går en vanskelig vår og sommer i møte. For næringslivet er det nokså dystert nå.

Feriepengeskvis

Dette merker også leder for Bergen Næringsråd, Marit Warncke.

— Vi ser at mange av våre medlemmer er begynt å slite. Alle må skjære ned på kostnader og dette presses nedover i leverandørkjeden.

Regionsjef Geir Flaa i Handelsbanken forteller at de merker at kundene har det tøffere fordi banken i større grad enn før må hjelpe til.

— Så lenge det er snakk om kortsiktige likviditetsutfordringer er vårt fokus på å hjelpe selskapet slik at det unngår konkurs.

Et eksempel på en slik utfordring kan være utebetaling av feriepenger. Det kan sette selskaper i kontantskvis.

— For bedrifter med faste ansatte får det lite å si fordi lønnsutbetalingen går som normalt bare uten skattetrekk, men for selskaper med mange midlertidig ansatte vil dette bli en ekstra økonomisk belastning, sier Flaa.

«Cash is king»

Morten Skauge, informasjonsdirektør bedriftsmarked i DnB NOR forteller at banken har hatt to større misligholdte engasjementer hittil, Fundo og Askeladden.

— Vi har sett en viss økning av mislighold, men det er fortsatt på meget lave nivåer. Det er flere som har havnet på våre watch-lister, men det er langt derfra og til skifteretten.

Distriktsdirektør Stig-Arne Nilsen i Visma opplever at situasjonen er vanskelig for mange.

— Vi ser jo at en del kunder har problemer med å betale.

Nilsen tror reiselivssesongen vil bli avgjørende for hvordan konkurstallene utvikler seg utover sommeren og høsten.

— For dem som skal overleve er det «cash is king-regelen» som gjelder.