Ståle Svanevik, daglig leder i Svanevik Transport og Utleie, forteller at de hjalp politiet med å pågripe to menn i en utenlandsk registrert kassebil. Den ene av dem tilsto at han hadde vært med på å stjele diesel fra transportselskapet.

Før helgen fikk Svanevik vite at de to mennene var sluppet fri mot et forelegg.

— Som å gi tyven kubeinet tilbake

— Dette gjelder ikke liv og helse, så det er greit at de ikke blir fengslet. Men jeg blir opprørt over at de fikk tilbake sertifikat og bilen. Dette er jo verktøyet deres. Det er som å slippe fri en innbrudstyv og samtidig gi ham tilbake kubeinet han brukte for å bryte seg inn i huset, sier Svanevik.

Han ser ikke lenger noe poeng i å samarbeide med politiet, og på Facebook oppfordrer han andre til å samarbeide om å kartlegge potensielle dieseltyver.

«Vi ordner dette på vår måte. Vi har nå påbegynt et register på kassebiler med utenlandske skilter, slik at vi kan tilstrebe å få en oversikt over biler som er i Bergen med utenlandske skilter. Jeg oppfordrer folk som vil hjelpe meg med dette, om å tipse oss med regnr, bilmerke, farge og hvor bilene er observert», skriver han.

— Fortvilet situasjon

- Hva skal du bruke dette til?

— Det er vel dumt å si for mye om det. Men jeg utarbeider nå lister over mistenkelige biler og hvor disse forflytter seg.

- Vil disse opplysningene bli lagt ut på nettet?

— I første omgang har jeg lagt ut opplysninger om bilmerke, farge og registreringsnummer på den bilen tyvene fikk tilbake fra politiet. Hva vi gjør med de andre, vil jeg ikke si mer om nå. Men jeg er i en fortvilet situasjon. Jeg kan ikke bare la dette fortsette, sier Svanevik.

Jourhavende jurist ved Hordaland politidistrikt på lørdag formiddag Ørjan Ogne sier at han ikke vil kommentere om Svanevik går for langt.

— Dette må du ta opp Bergen Vest politistasjonsdistrikt på mandag, sier Ogne.

Advarer mot identifisering

Førsteamanuensis Bjørnar Borvik ved Juridisk fakultet på Universitetet i Bergen sier at det er lett å forstå transportørens frustrasjon. Han advarer likevel mot å henge ut folk på nettet.

— Politiet er myndighetenes apparat for å holde ro og orden. Hvis alle som er misfornøyd med politiets innsats, skulle opprette en side på Facebook for å henge ut folk, blir det problematisk.

Borvik, som er ekspert på ytringsfrihet, personvern og injurier, advarer mot det som lett kan bli en type folkedomstol.

— Hvis man bruker nettet til å beskylde folk som kan identifiseres for å være dieseltjuver, kan man selv lett komme i rettslig ansvar, sier Borvik.