Hannibal Gaddafi ble utpekt av sin far til å overta det statlige libyske rederiet. Da trengte han utdanning, og jobben gikk til Tor Wergeland.

I fem år fikk diktatorsønnen undervisning av Wergeland, som tidligere var amanuensis ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Det er NHHs studentmagasin K7Bulletin som forteller historien i dag.

— Kjempeutfordring

  • Jeg hadde ingen betenkeligheter med å undervise ham. Jeg så det heller som en kjempeutfordring, den vanskeligste jeg har hatt som lærer, sier Wergeland til K7Bulletin.

I 2001 gikk Wergeland til en stilling ved handelshøyskolen i København. To år senere begynte Hannibal Gaddafi å ta kurs ved skolen.

Hannibal ga opp etter kort tid og skal ha begrunnet dette med dårlige engelskkunnskaper.

Ble privatlærer

Etter hvert ble Wergeland ansatt som Hannibal Gaddafis privatlærer.

— Flere dager i uken ble jeg hentet av en ambassadebil i København og kjørt ut til en stor villa i Gentofte. Der bodde Hannibal med sin personlige assistent, husholderske, kokk og hær av sikkerhetsfolk, forteller Wergeland.

Gaddafi fikk grunnleggende innføring i mikro- og makroteori, internasjonal økonomi, bokføring, strategi og organisasjonsteori.

Senere flyttet Hannibal tilbake til Tripoli, men Wergeland ble tilkalt når han trengte hjelp med studiene.

— Det hele foregikk i en kjempevilla utenfor Tripoli sentrum, der det i hagen løp eksotiske dyr fritt rundt, blant annet antiloper og gaseller, forteller Wergeland.

I 2007 fikk Hannibal sitt diplom i København. Etter dette har han og Tor Wergeland ikke hatt kontakt.

Wergeland understreker at han ikke har spilt en politisk rolle eller vært rådgiver for det libyske regimet.

Bråkmaker

Hannibal Gaddafi har gjort seg negativt bemerket i Europa ved flere anledninger. I Roma i 2001 angrep Hannibal tre politikvinner med et brannslukningsapparat. Han slapp straff på grunn av angivelig diplomatisk immunitet.

I 2008 ble han pågrepet for å ha angrepet og slått betjeningen på et hotell i Sveits. To ansatte gikk til sak mot Gaddafi og hans kone. Saken ble droppet etter et hemmelig forlik.

— Overfor meg var han alltid ekstremt høflig og vennlig. (...) Han virket også litt usikker og var bestemt ikke begeistret for kritikk. Det var han åpenbart ikke vant til, så kritikk av faglig karakter måtte gjøres med stor omhu, sier Wergeland til K7 Bulletin.