— De må ha brukt vinkelsliper og vært tre-fire mann i arbeid, sier en oppgitt Rune Bjordal, markedssjef og medeier i Navigare Sport.

_> Vi klarer ikke å erstatte de stjålne varene

Markedssjef Rune Bjordal i Navigare Sport_

Regn- og sportstøyprodusenten har hovedkontor i Bergen og omsetter for cirka 40 millioner kroner i året.

Sekkehjul

Regntøytyveriet ble oppdaget for halvannen måned siden, i midten av oktober, men formelt anmeldt først nylig.

To godt sikrede containere som klærne ble lagret i, var brutt opp. Bjordal sier at de Navigare-ansatte fant flere sekkehjul henslengt på en kirkegård, på baksiden av hovedlageret på Bønes i Bergen. Bjordal antar tyvene har tatt bakveien - og hatt bilene plassert ved kirkegården.

— Dette er prekært for oss i forhold til sesongen vi er inne i. Vi klarer ikke å erstatte de stjålne varene, fordi det tar lang tid å få produsert nye plagg. Det er naturlig nok regntøy kundene våre etterspør for tiden, sier Bjordal.

— Den tapte omsetningen går rett på bunnlinjen for oss, som et betydelig tap.

- Dekker ikke

I tillegg til rundt 400 regntøysett, forsvant også et femtitall sett med skiklær. Bjordal anslår markedsverdien på de stjålne plaggene til et sted mellom 400.000 og 500.000 kroner.

_> Vi ligger på etterskudd i etterforskningen

Politiførstebetjent Rune Mjelde, Bergen vest_

— For oss er det den summen som er tapet, ikke kostprisen. Forsikringspengene er ikke i nærheten av å dekke omsetningstapet, sier han.

Bedriften var raskt i kontakt med politiet om tyveriet. Men saken ble formelt anmeldt først et godt stykke uti november.

Etter innbruddet har selskapet brukt store beløp på sikkerhet og overvåking av området.

— Vi vil sikre oss at dette ikke skjer igjen, sier Bjordal.

Øltyver eneste spor

Politiet sier de står helt uten spor i saken.

— Det gikk så lang tid før anmeldelsen kom inn at vi ligger på etterskudd i etterforskningen, sier Rune Mjelde, førstebetjent ved Bergen vest politistasjon.

Det nærmeste politiet har kommet et spor, er en sak fra siste halvdel av november. Da ble to personer tatt av vektere, etter et øltyveri fra en Rimi-butikk på Minde.

— Ifølge opplysninger fra vaktselskapet hadde disse to en sekk med ett regntøysett som kan stamme fra Navigare-tyveriet. Men det kan jo være noe som er solgt eller gitt videre etter tyveriet, sier Mjelde.

Politiet har etterforsket dette sporet, men foreløpig ikke avhørt de to øltyvene.

- Må være fra tyveriet

Markedssjef Bjordal er overbevist om at regntøyet som øltyvene hadde, er fra det stjålne partiet. Ifølge ham var regnsettet emballert - og hadde et helt spesifikt kjennetegn.

_> Spørsmålet er hvordan de fikk tak i den jakken

Rune Bjordal om øltyver med Navigare-regnjakke_

— Varene som ble stjålet er fra et parti med et helt eget artikkelnummer. Disse plaggene er ikke er distribuert i Bergen. Og jakken som ble funnet har nettopp dette artikkelnummeret. Spørsmålet er hvordan de fikk tak i den jakken, sier Bjordal.

Skjedd før

Det er ikke første gang den tradisjonsrike familiebedriften, som fyller femti år i 2012, er utsatt for tyver.

I sommer var det også et containertyveri, men da i mindre omfang. Ifølge Bjordal forsvant cirka 200 plagg.

I 1994 ble bedriften frastjålet klesvarer for 130.000 kroner, blant annet 120 såkalte «allværsjakker». Den gangen trodde politiet det kunne dreie seg om et bestillingstyveri.

GODT VERKTØY: Tyvene har neppe brukt håndmakt for å ta seg inn i de godt låste containerne. Vel inne har de kunnet fråtse i ferdigpakket regntøy.
NAVIGARE SPORT
SEKKEHJUL: Etter tyveriet fant de ansatte ved Navigare flere sekkehjul på en kirkegård like ved.
NAVIGARE SPORT