Den nye filteret til Napster baserer seg på såkalte digitale "fingeravtrykk". Det betyr at programmet gjenkjenner akustiske data i sangene som skal fjernes fra fildelingstjenesten. Teknologien lisensieres fra firmaet Relatable.

— Det er første gang denne typen teknologi blir tatt i bruk i en så stor målestokk. Det gjenstår å se hvor lang tid det tar å implementere den. Det er mange teknologiske utfordringer, sier administrerende direktør i Relatable Pat Breslin, ifølge Reuters.

Napster vil ikke gi noen tidsgarantier for når Relatables teknologi blir tatt i bruk. Foreløpig har Napster fjernet musikk basert på låt- og artistnavn. Snartenkte brukere fant imidlertid raskt ut at de kunne omgå filteret ved å legge inn små stavefeil i titlene.

— Vi håper at gjenkjenning av akustiske data blir en del av den totale filtreringsløsningen, sier Napster-sjef Hank Barry.

Avtalen med Relatable kommer etter at dommer Marilyn Hall Patel truet med stengning av Napster fordi selskapets innsats for å stoppe den ulovlige aktiviteten på tjenesten ikke var tilstrekkelig.

Industrisammenslutningen Recording Industry Association of America har i flere uker klaget over Napsters innsats med å fjerne opphavsretsbesskyttede låter fra tjenesten.(Origo)