HILDE KRISTIN STRAND

Hva man måtte gjøre for å få premien ble imidlertid ikke opplyst. Nå har Forbrukerombudet stoppet virksomheten.

Om lag 80 nordmenn har klaget samme sak inn til forbrukerombudet de siste dagene. Klagerne hadde fått en SMS der det sto at de hadde vunnet et reisegavekort, og alt de trengte å gjøre for å få premien var å ringe et oppgitt telefonnummer. Gjorde man det, måtte man akseptere å motta to nye tekstmeldinger. Det kostet 30 kroner å motta hver melding. Meldingene inneholdt et passord man skulle bruke på en nettside. Da man kom inn på nettsiden viste det seg at premien var rabatt på en reise. Men for å få denne reisen måtte man oppfylle en rekke kriterier.

-Ulovlig

— Forbrukerombudet sendte onsdag et brev til de involverte selskapene, og ba dem stoppe virksomheten. Det er nå gjort, forteller saksbehandler Frode Haug hos Forbrukerombudet.

Han sier at for det første er det ulovlig å sende ut reklame via SMS uten samtykke fra mottaker. For det andre var virksomheten i strid med flere punkter i markedsføringsloven.

— Informasjonen var feilaktig og mangelfull, sier Haug.

Det har ikke lykkes BT å komme i kontakt med de involverte selskapene.

Opedal mottok tekstmeldingen for fire dager siden.

— Det hørtes enkelt ut, ring sånn og sånn og trykk èn dersom du vil motta de to tekstmeldingene. Det kom litt brått på, så jeg trykte èn, forteller han. For å få prisavslag på en reise, som premien viste seg å være, måtte man fylle mange betingelser. Man måtte reise minst to sammen og være borte enn spesiell periode.

— Det er en litt sleip måte å tene penger på. Pengene jeg betalte betyr ikke så mye, men man føler seg lurt. Jeg fikk inntrykk av at det bare var å ringe et nummer, så skulle jeg få premien, sier Opedal.

Anne Råheim hos Forbrukerrådet i Hordaland/Sogn og Fjordane har et godt råd:

Det er sunt å være skeptisk til det som er gratis. Og spesielt i tilfeller som her når det viser seg at man må betale for det som er sagt å være gratis.

LURT: - Christian Opedal føler seg lurt. Det var ikke så enkelt likevel å få den premien som han vart lovet.<br/>Foto: HELGE HANSEN