Fidel Castro har planene klar for et angrep mot USAs informasjonsnettverk, hevder sjefen for byrået for militær etterretning i USA, admiral Tom Wilson.

— Det er sannsynlig at Castros væpnede styrker har planer for en informasjonsbasert krigføring mot USA, fortalte Wilson til senatets etteretningskomité i forrige uke.

Siden Cuba er sin nabo i nord militært underlegent, er et angrep mot informasjonssystemer av militær betydning i USA en meget sannsynlig taktikk. Landets militære styrker er svake, men etteretningsoperasjonen er omfattende, sa Wilson ifølge Wired News.

Terrorister ruster opp på nettet I forrige uke ble det kjent at muslimske ekstremister, med Osama bin Laden i spissen, bruker avansert IT i kampen mot amerikanske interesser.

Aksjonsgruppene gjemmer kart, fotografier og instruksjoner i krypterte datafiler og meldinger i prategrupper og på nettsider, ifølge amerikanske politimyndigheter.

— Terroristgrupper som Hizbollah, Hamas og bin Ladens al Quaida støtter i økende grad operasjonene med krypteringsteknologi, sa CIA-direktør George Tenet til USA Today nylig.

USA fjernet eksportforbudet for krypteringsteknologi i fjor høst. Inntil da klassifiserte USA kryptering som militær teknologi. Landet hadde strenge regler for eksport av slik programvare.

Opphevelsen av eksportforbudet var et betydelig prestisjetap for FBI og National Security Agency, som mener krypteringsteknologien utgjør en betydelig sikkerhetstrussel mot USA. Sikkerhetsorganisasjonene frykter uforstyrret kommunikasjon blant kriminelle miljøer og terroristorganisasjoner, skrev New York Times i forbindelse med opphevelsen av eksportforbudet.

Kryptering brukes til koding av meldinger. Teknologien hindrer blant annet tyveri av kredittkortinformasjon og pengetransaksjoner i forbindelse av elektronisk handel.

(Origo)