• Avdøde Steve Jobs og hans hjertebarn Apple har bidratt til å løfte USA-børsene i første kvartal.

    FOTO: AP Photo/Paul Sakuma

USA-børs slo 14 år gammel rekord

Amerikanske forbrukere sier de vil bruke mer penger og dermed ble USA-børsene løftet fredag kveld. Veksten i første kvartal er rekordartet.

Men mens de to store børsindeksene på Wall Street, Dow Jones og Standard & Poor 500, begge kunne vise til en pen oppgang i kveld, er det S&P 500 som har slått en markert rekord.

S&P 500 har hatt en oppgang på rundt 12 prosent i løpet av årets første tre måneder. Dette er den største oppgangen på årets tre første måneder alene siden 1998.

Forbrukerne vil bruke mer

Samtidig har Dow Jones-indeksen hatt en oppgang på 8,1 prosent, og til sammen er har de to indeksene hatt sitt beste kvartal på to år.

USA-børsene tilbake til 2008-nivå Årsaken til oppgangen i dag er nærmest det samme som årsaken til den generelle børsoppgangen verden over de siste månedene - folk flest har mer tro på fremtiden og regner med å bruke mer penger. Det er godt nytt for industrien og børsnoterte selskaper.

- Det er ingen grunn til å holde seg borte fra aksjer bare fordi de har steget mye. Nå er folk mindre nervøse for en finansiell nedsmelsting utløst av Europa, sier sjefstrateg David Kelly i investeringsbanken JPMorgan til Bloomberg.

Apple et skikkelig lokomotiv

Den store vinneren av indeksene dette første kvartalet, er den teknologitunge Nasdaq-indeksen. Den har hatt en oppgang på hele 18,7 prosent.

Ifølge Reuters er en av bidragyterne til den gode veksten Apple som, til tross for en nedgang fredag, har steget 48 prosent det seneste kvartalet, og som fredag avsluttet med en markedsverdi på intet mindre enn 3200 milliarder kroner - litt i underkant av det norske oljefondet.

- Hvis du ser på verdsettelsen og potensialet for økonomisk vekst, viser de at det markedet bør ha rom til stige i årene som kommer, sier sjefstrateg Kelly til Bloomberg.

Les også:

Siste fra Økonomi

Lunkent vann dreper lakselus

Bergensselskap med ny fremgangsmåte.

Telenor-sjefen tjente 14,8 millioner kroner

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas tjente 14,8 millioner kroner i fjor. Til sammen tjente konsernledelsen 72,3 millioner kroner.

Tjen 18.000 kr på én uke

Alt du trenger er et noenlunde rent hus på Sotra.

Visningsboom i Bergen

Nærmere 90 brukte boliger i Bergen skal ha visning onsdag. Det er 25 prosent av hele markedet.

Aker Solutions inngår
allianse med oljegigant

De ansatte blir informert på et allmøte.