— Dette er bra for Bergen som oljeby, sier konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge, Øystein Michelsen i Statoil.

Uttalelsen kommer etter at det i dag ble klart at Statoil selger eierdelen i Brage-feltet til tyske Wintershall.

Med på kjøpet får Wintershall, som er Tysklands største olje- og gassprodusent, operatøransvaret for Brage-feltet.

Avtalen innebærer at de rundt 150 Statoil-ansatte som i dag drifter Brage-feltet fra Bergen, vil få tilbud om å flytte over til Wintershall. Det vil formelt skje når tyskerne etter planen tar over operatøransvaret neste sommer.

Michelsen understreker at det ikke er snakk om noen tvang. De som ikke ønsker å bli med over til det tyske selskapet, får jobb videre i Statoil.

— Vi kommer til å sette seks nye plattformer i drift frem til 2020, så vi har oppgaver nok til de som ønsker å blir værende i Statoil, sier han.

- Fordel for Bergen

Michelsen mener likevel det er bra for Bergen at Statoil nå ikke blir det eneste operatørselskapet i Bergen.

— For Bergen er det en fordel å ha mer enn ett oljeselskap som har aktivitet i byen, sier han.

I bransjeorganisasjonen HOG Energi er det også stor entusiasme for avtalen.

— Her kommer det et svært, internasjonalt energiselskap til Bergen. Det er veldig gledelig, sier daglig leder Ove Lunde i HOG Energi.

— Dette er et rimelig stort felt, og at de kommer til Bergen er særdeles gledelig, fortsetter Lunde.

Tjener 8,2 milliarder

Avtalen mellom Statoil og Wintershall innebærer at de bytter andeler i flere oljefelt. Wintershall kjøper Statoils andeler i de produserende oljefeltene Brage, Gjøa og Vega, mens Statoil overtar Wintershalls andel av utbyggingsprosjektet Edvard Grieg.

I tillegg får Statoil betalt 7,6 milliarder kroner, en pris som kan bli 8,2 milliarder hvis utviklingen av Vega-feltet blir gunstig.

Styreleder Rainer Seele bekreftet under en pressekonferanse i går at de vil beholde driftsorganisasjonen for Brage-feltet i Bergen. Han sa også at de vil etablere aktivitet i Bergen ut over det. Hva det blir vil ifølge Seele først bli klart om et par uker.

Kritiske fagforeninger

Alle er ikke like entusiastisk til Statoils storhandel. De ansattes organisasjoner er kritiske. Både Lederne, SAFE og Industri Energi er bekymret for at Statoil nå skal begynne å selge flere modne felt, i stedet for å drive dem selv.

— Vi er ikke fornøyd med at Statoil velger å selge felt vi har folk om bord på. Vi har en politikk på at vi ønsker de skal drifte feltene fra start til mål, sier Per Steinar Stamnes, som leder sokkelforeningen i Industri Energi.

— Hvorfor er det viktig?

— Statoil står i en særstilling i Norge og norsk politikk for å forvalte ressursene på vegne av landet, sier han.

Kan gi solide lønnsløft

Konserndirektør Michelsen avviser at salget innebærer at Statoil nå har endret strategi når det gjelder slik såkalt haleproduksjon.

— Vi skal være stor på haleproduksjon, og vi jobber hardt for å øke utvinningen fra modne felt videre, sier han.

Wintershall skal etter planen overta operatøransvaret til sommeren, forutsatt at norske myndigheter godkjenner salget.

De ansatte har frist til slutten av februar om de ønsker å bli i Statoil eller gå over til det tyske selskapet. Men selv om de takker ja til Wintershall, vil de få en angrefrist på 18 måneder.

— Vil de tilbake til Statoil så får de det. Det gir en trygghet og forutsigbarhet som er ganske unik, sier fagforeningslederen Stamnes.

Han legger heller ikke skjul på at de Statoil-ansatte i Brage-organisasjonen nå har solide kort på hånd til å forhandle frem gode lønns- og arbeidsvilkår, fordi det tyske selskapet langt på vei er avhengig av dem for å lykkes.