Kjerstin Fyllingens avgang var den store snakkisen blant de Tryg-ansatte i Fyllingsdalen i går. Så kom meldingen fra konsernledelsen om at flere må gå de neste årene.

— Jeg tror mange er bekymret for fremtiden, sier Trude Gundersen, avdelingsleder for internservice og sentralbord hos Tryg.

Kåre Sletten, datavarehusutvikler med 20 år bak seg i selskapet, er skeptisk til omveltningene de siste dagene.

— Jeg har ikke noe imot endringer, så lenge det er godt gjennomtenkt. Men jeg er ikke overbevist om at det alltid er slik, sier han.

Sletten ser Kjerstin Fyllingens avgang som nok ett steg videre i «danskifiseringen» av selskapet. Et av hennes arbeidsområder flyttes til en annen direktør ved hovedkontoret der.

Meldingen om at hun hadde fått sparken kom som lyn fra klar himmel.— Sånn har det også vært de andre gangene det har vært store omveltninger i selskapet. Det virker som danskene har en litt annen kultur enn oss når det gjelder slike ting, sier han.

- Kan bli oppsagt

I London i går presenterte toppledelsen i det danskeide forsikringsselskapet planer og vurderinger på et møte for investorer og analytikere. Lønnsomhet foran vekst, var slagordet.

Målet er å kutte kostnader med en milliard danske kroner årlig, innen tre år. Det betyr blant annet at antall ansatte skal reduseres, fra 4138 ved starten av 2012, til 3900 i 2015.

— De største endringene vil komme i stabsområdet, og der sitter de fleste i Ballerup (hovedkontoret i Danmark, red. merk), sier kommunikasjonssjef Troels Rasmussen.

- Så det er der de største kuttene vil komme?

— Det er i alle fall der vi starter. Det kan komme noe andre steder, men det vet vi ikke nå.

- Hva vil konsekvensen bli for virksomheten i Bergen?

— Det kan en ikke si. For det første skal vi ikke si opp 400, men bli 400 færre. Vi har en frivillig avgang, enten fordi folk blir pensjonert eller slutter av egen vilje, på seks prosent. Det vil si at rundt 200 slutter hvert år. Det betyr at det er overkommelig å bli 400 færre innen 2015. Det betyr ikke at enkelte ikke kan bli oppsagt, men ikke at vi skal si opp 400, sier Rasmussen.

Lønnsomhet foran vekst

Analytiker Nicolai Jeppesen i den danske banken Sydbank, mener Trygs planer om kostnadskutt er mulig å nå.

— Ambisiøse, men realistiske, er Jeppesens vurdering.

Han peker på at Tryg blant annet kan spare utgifter ved å samle salgs- og skadebehandlere på færre kontorer – og at innsparingsmuligheten i denne delen av driften er spesielt stor i Norge.

Han mener også at Tryg gjør rett i å prioritere lønnsomhet foran vekst. Å holde seg til en slik strategi gir stabile resultater, og det liker investorene, mener han. Selskaper som vokser raskt har det med å trekke til seg kunder som er dyre for selskapet.

— Vi ser tydelig at hver gang de begynner å fokusere på vekst foran lønnsomhet, så kommer en masse kunder som har en grunn til å skifte selskap, sier Jeppesen.

Kjente til kuttplaner

Finansforbundet i Tryg er godt kjent med at det kommer kostnadskutt, ifølge hovedtillitsvalgt og styremedlem i Tryg, Vigdis Fossehagen.

— Det vi er mest opptatt av er at skikkelige prosesser skal følges, og det har man også tradisjon for å gjøre i Tryg, sier hun.

Fossehagen understreker at de tillitsvalgte er opptatt av at norsk lov og avtaleverk skal følges under omstillingsprosesser.

— Vil det bli holdt informasjonsmøte for de ansatte?

— Jeg har ikke tidligere opplevd at det har vært holdt noe møte i en sånn setting før, men det er informasjon på intranettet, og det er naturlig at det gis svar om det er noen av de ansatte som lurer på noe, svarer hun.

Kåre Sletten håper likevel konsernsjef Morten Hübbe tar turen til Bergen for å snakke med de ansatte.

— Når slikt som dette skjer vil det være naturlig. Vi vil gjerne vite hvorfor Fyllingen måtte gå, og det er nok en del av de ansatte som ønsker å få utløp for sine følelser rundt det som skjer nå, sier han.

Han prøver å ikke bruke for mye tid på å spekulere om fremtiden, men avventer mer informasjon. Det samme gjør kollega Gundersen.

— Vi må vente og se. Det er ikke noe vi kan gjøre med det uansett, sier hun.