Fredag kom det nye tall som viser at boligprisene fortsetter sin himmelferd. I løpet av det siste årene har prisene steget 8,5 prosent det siste året.

Eiendomsinvestor Geir Hove er blant dem som har tjent mest på den kraftige stigningen i eiendomsprisene de siste 30 årene. I dag eier han 47 boligenheter og en rekke næringseiendommer, mange sammen med forretningspartner Tom Rune Pedersen.

Nå tror han gullalderen går mot slutten.

— Jeg tror det vil komme en priskorreksjon på 15–20 prosent i løpet av de neste seks-syv årene. Men dette betyr ikke så mye dersom du trives i boligen din, har råd til renter og avdrag og ikke må selge i et dårlig marked, sier Hove.

Anbefaler likevel kjøp

Han forteller at det de siste 20 årene har vært svært økonomisk gunstig å eie sin egen bolig i Norge.

— Jeg er sikker på at det generelt blir betydelig lavere prisøkning de neste 20 årene, men jeg vil likevel anbefale de fleste unge å kjøpe sin egen bolig.

- Hvorfor?

— Det er kjekt og trygt å eie sin egen bolig, og det er skattemessig gunstig. På lang sikt vil boligprisene øke. Tomter i sentrale strøk blir det ikke så mange flere av, og et bygg er et resultat av mange arbeidstimer.

- Gjør god research

For unge som skal inn på boligmarkedet, mener Hove det er viktig å gjøre et godt forarbeid før man kaster seg inn i en budrunde.

— Du må ha satt deg godt inn i boligmarkedet, og finne en bolig til en gunstig pris i forhold til markedspris i et attraktivt område. Jeg ville kjøpt en bolig med utleiemulighet i det område jeg trivdes best. Dersom dette er i sentrum eller i nærheten av et bybanestopp eller nær et fremtidig bybanestopp, er det ingen ulempe.

Han lister opp følgende kjøpekriterier - i prioritert rekkefølge:

  • Beliggenhet og adkomst
  • Teknisk standard på bygningen leiligheten ligger i.
  • Teknisk standard og planløsning av leiligheten, spesiellt badet.
  • Kjøkkeninnredning, gulvbelegg, tapeter og andre overflater.

Kjøpte bygård for 260.000

Selv entret eiendomskongen boligmarkedet på slutten av åttitallet. Han hadde dag gjort seg ferdig med studiene og jobbet seg opp noe egenkapital. Sammen med sin yngre bror rykket Hove inn en annonse i BT hvor de skrev at de ønsket å kjøpe en bygård.

Responsen lot ikke vente på seg. Brødreparet fikk ti henvendelser.

— Vi kjøpte en gammel og dårlig bygård med fire leiligheter på Klosteret for 260.000 kroner. Vi delte gården. Jeg flyttet inn i den ene leiligheten og pusset opp mine to leiligheter i løpet av noen måneder. I denne perioden jobbet jeg 16–17 timer i døgnet syv dager i uken. Da jeg var ferdig hadde jeg en fin leilighet å bo i, pluss en 3-roms leilighet jeg leide ut, forteller Hove.

Les et utvidet intervju med Geir Hove i papir-BT tirsdag.