— Det tyske forsvaret bannlyser alle produkter fra Microsoft. Tyskerne frykter at et sikkerhetshull i programvaren lar USAs nasjonale sikkerhetsdirektorat NSA overvåke Bundeswehr-maskiner, skrev tidsskriftet Der Spiegel ifølge NTB på mandag.

Det tyske forsvarsdepartementet tilbakeviser påstanden blankt. Microsoft produserer fortsatt operativsystemet som foretrekkes av det tyske forsvarsdepartementet.

En "bakdør" som lar USA avlytte brukere av Microsoft-programvare ble først nevnt i 1999. Den amerikanske kryptografen Andrew Fernandes hevdet at han hadde funnet en bakdør i Microsofts programvare som amerikansk etterettning kunne bruke. Tyskerne tar offisielt avstand fra denne påstanden.

— Vi skrev en generell lisensavtale med Microsoft for et halvt år siden. Den følger vi opp, sier en talsmann for Bundeswehr ifølge Wired News.

Bundeswehr bruker også kryptografi som er uavhengig av Microsofts programvare, legger han til.

USAs National Security Agencys (NSA) overlegne teknologi gir dem tilgang til europeiske informasjonssystemer og det er lite vi kan gjøre med det, hevder Desmond Perkins i EU-kommisjonens kodeenhet. Han snakket i en EU-høring om Echelon, det amerikanske overvåkningssystemet som angivelig er i stand til å avlytte all elektronisk trafikk i Europa.

EU har etter uttalelsene satt munnkurv på Perkins. USA har teknologi som kan forstyrre systemer i Europa men ikke avlese kryptert informasjon, mener EU ifølge Silicon.com.

EU-parlamentet bestemte seg i fjor for å etterforske om Echelon er brukt til industrispionasje. USA står i tett kompaniskap med Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand, ifølge en rapport om Echelon som ble fremlagt for parlamentet.(Origo)