— Vi følte det begynte å brenne under beina. Vi ville ikke lenger stå utenfor boligmarkedet. Bedre å eie enn å leie, sier Inge Solsvik (25). Han og samboeren Linda Aase (24) kjøpte i november en rekkehusleilighet til 2,3 millioner på Ågotnes i Fjell.

Leiligheten er nybygget, med et areal på 104 kvadratmeter. Frem til november leide paret bolig for 9500 kroner måneden.

Flinkere å spare

— Utgiftene er høyere nå. Men når du kjøper noe selv, tenker du mer gjennom pengebruken på alle andre ting. Vi har egentlig mer penger å rutte med i dag, enn da vi leide. Det er fordi vi unner oss færre kvelder ute og sparer på andre ting. Og på sikt mener jeg det uansett vil være mer lønnsomt å eie enn å leie, sier den ferske boligkjøperen. Han jobber med logistikk hos oljeindustrileverandøren FMC, som ligger kort vei fra parets nye bolig.

— Vi har leid i en del år før dette, for å teste hvordan vi greide oss økonomisk. Det ble et springbrett for å komme seg videre og kjøpe egen bolig. Vi så etter hvert at hjulene gikk rundt. Da var det bare å slå til, sier 25- åringen.

Stive boligpriser

— Hva tenker dere om å gå inn i boligmarkedet, etter en så sterk prisoppgang som det har vært?

— Prisene er litt stive her ute på øyen. Det kan virke tøft. Men jeg tror det er verre å stå utenfor. Når det gjelder renten har vi låst 75 % av lånet på fastrente i fem år. Det gir en sikkerhet.

Vil ha buffer

Neste del av økonomiplanen er å spare opp en bufferkonto.— Det er klart at dersom en komfyr eller et kjøleskap ryker er det viktig å ha penger selv til å betale slikt. Forbrukslån er dyrt, så løsningen er å bygge opp en bufferkonto. Det vil også disiplinere oss med hensyn til utgiftene, og det å holde et budsjett. Så skal det nok gå, smiler førstegangskjøperen.