Konkurser, utflytting av produksjon til andre land og nedbemanninger. Fra slutten av 2007 gikk båtbransjen rett inn i en dyp bølgedal. Siden har de strevd med å komme seg tilbake.

Nå tror båtbransjeforbundet at bunnen er nådd.

— Vi tror ikke på noen ny bonanza, og vi ønsker det ikke heller. Men helt ferske tall tilsier at båtbransjen kan få en liten vekst i år, kanskje tre prosent, sier administrerende direktør Erlend Prydz i båtbransjeforbundet Norboat.

Troner på toppen

Det finnes ikke noe eget register for småbåter i Norge, men statistikk fra Norboat viser at ble det solgt 1.898 utenbordsmotorer i Hordaland i fjor.

Tallet er noe lavere enn året før og Rogaland begynner å puste Hordaland i nakken som Norges største båtfylke.

— Likevel har Hordaland gjennom flere år innehatt førsteplassen, og de siste salgstallene stadfester på nytt Hordalands posisjon, sier Prytz

- Fin økning

Tross båtbransjens optimistiske spådommer, er det bare Askeladden av båtprodusentene BT har vært i kontakt med, som tror på vekst.

— Det går egentlig ganske bra i øyeblikket. I fjor økte vi salget med 11,5 prosent og så langt i år er vi opp 36 prosent i forhold til det vi budsjetterte med. De nye produktene våre har truffet godt i markedet. Vi merker spesielt en fin økning på de lukkede vestlandsbåtene, sier daglig leder Henrik J. Askvik i Askeladden.

Vi merker spesielt en fin økning på de lukkede vestlandsbåtene.

Henrik J. Askvik i Askeladden

Han mener båtbransjeforbundet anslag om vekst på tre prosent virker fornuftig.

— Den norske økonomien ser fremdeles lys ut. Samtidig tror jeg det er i ferd med å bygge seg opp en etterspørsel på nybåter, etter lavt salg fire år på rad, sier han.

Håper på overraskelse

Askøy-produsentene er mer forsiktige i sine spådommer for 2012.

— Vi legger oss på samme nivå som i fjor. Får vi en økning tar vi det som en hyggelig overraskelse, sier daglig leder Bjørn Steine i NB Marine.

Viknes Båt & Service på Askøy tror også på nullvekst.

— Selger vi 100 båter i år er jeg fornøyd. Det er omtrent samme antallet som fjoråret. Vi satser friskt med tre nyheter, og håper på at det skal løsne litt, sier Christer Midttun i Viknes Båt & Service.

I fjor sommer kjøpte de konkurrenten Skilsø Baatbyggeri, og to av nyhetene er derfra.

— Til forskjell fra de tradisjonelle Viknes-båtene, er Skilsøs modeller åpen båt. Dermed håper åpner vi opp for en helt ny kundegruppe, sier han.

Mest smått

Statistikken fra Norboat viser at hordalendingene er den desidert størst i kjøpegruppen opp mot 60 hestekrefter, men ligger på åttende plass i salget av motorer med mer enn 200 hestekrefter.

- Hva sier båtstørrelsen om hordalendinger?

— Vestlendingene har en annen tradisjon for båtbruk. I Oslofjorden bruker de aller fleste kun båten i noen hektiske sommermåneder og mest til rekreasjon. I Bergen brukes båtene hele året og til mange flere formål som fiske og forflytting til og fra hytte, sier Prytz i Norboat.