Næringslivslederen og filantropen Trond Mohn er Bergens svar på Odd Reitan. Han er god for nærmere fire milliarder kroner skal vi tro skattelistene fra i fjor.

Som konsernsjef i familieselskapet Frank Mohn AS har han fått være med på en eventyrlig suksess.

— Veldig morsomt

Onsdag skriver adressa.no at Mohn er foreslått som kandidat til hederstittelen Årets trønder 2012.

Prisen deles ut av mediehusene NRK Trøndelag og Adresseavisen - med god hjelp fra publikum.

— Dette var veldig morsomt. Jeg har blitt foreslått som årets tromsøværing tidligere, sier Mohn til Adressa.no.

Faktisk ble han kåret til årets tromsøværing av iTromsø.no. Milliardæren er nemlig ikke spesielt gjerrig, og gir villig vekk penger til gode formål.

Har gitt over 800 mill.

Totalt har han gitt over 800 millioner kroner i pengegaver til forskjellige formål innen utdanning, forskning og idrett.

I vår ble det kjent at den 69 år gamle næringslivslederen tok på seg spanderbuksene og bestilte en PET-MR-scanner til St. Olavs Hospital. Verdien var 50 millioner kroner. Det har fått flere i publikum til å ignorere at han er bergenser.

En av våre lesere skriver i begrunnelsen: «Mohn viser mye omsorg og stort hjertelag når han gir 50 mill kroner i til en PET-MR-scanner til St. Olavs Hospital. Trønderan kan vise sin raushet og takknemlighet tilbake gjennom å kåre han til Årets trønder 2012».

— St. Olavs Hospital er en av de beste på bildediagnostikk i landet, og Helse Midt-Norge har en veldig god direktør. Gjett hvor han kommer fra, sier Mohn, og hinter sterkt til at Gunnar Bovim er fra Vestlandet.

Moren døde av leverkreft

Han har tidligere fortalt Adresseavisen at moren døde av leverkreft, og forskning innenfor dette fagfeltet står hjertet hans ekstra nært.

— Gaven til St. Olavs Hospital ville gjort min far svært kry, den er helt i hans ånd, sa Mohn den gang.

— Om 20 år er kreftgåten muligens løst. Det er godt å vite at jeg er med på å hjelpe forskerne til å finne svaret, fortsatte han.

Det er ikke første gang han gir en dyr gave til helseforetakene i Norge. Han har tidligere gitt 54 millioner kroner til Haukeland universitetssykehus og 50 millioner til Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Wiseth: - Burde kunne klone ham

En av dem som har lagt merke til den sjenerøse holdningen til Trond Mohn, er konserndirektør Marvin Wiseth i Sparebank 1 Midt-Norge.

— Som tidligere ordfører ønsker jeg meg noen som Trond Mohn i byen. Trondheim kommune burde hatt mulighet til å klone ham. Vi bør være misunnelige på Bergens ordfører som har en mann som bare sier: Jeg tar regningen, sa Wiseth da det ble kjent at Mohn betalte PET-CT-scanneren.

Og selv om det for mange trøndere kan sitte langt inne å gi en hederspris til en bergenser, kan Mohn berolige med følgende.

— Jeg har trønderske aner, og min bestefar var fra Trøndelag.