• Det var ikke Notar-navnet det var noe galt med, men folkene bak, sier Erlend Erstad. Nå gjør han et nytt forsøk med Notar i Bergen.

— Det har vært en del cowboyer i bransjen. Vi skal ha utdannede folk med riktig fokus. For kunden gjelder dette «salget med stor S». Jeg er så naiv at jeg tror jeg har en viktig jobb, sier Erlend Erstad.

Han er selv utdannet jurist og daglig leder for det nyetablerte Notar-kontoret i Bergen. Foreløpig er det kun tre ansatte, men Erstad utelukker ikke at det etter hvert vil komme både to og tre kontorer til.

Kjøpte navnet for 200.000

  1. desember i fjor gikk morselskapet i eiendomsmeglerkjeden Notar konkurs. En rekke meglerkontorer mistet konsesjonen og gikk over ende i dragsuget. Samtidig bladde tidligere megler Erik Pettersen opp 200.000 kroner for rettighetene til Notar-navnet.

— Da det sto på som verst ville folk ha penger for å overta navnet. Men ingen kunder har tapt penger eller blitt lurt i forbindelse med konkursen. Det ga et flott utgangspunkt i forhold til å bygge videre på merkenavnet, sier Pettersen.

Kjeden har foreløpig ni kontorer i Norge og budsjetter med 1300 salg i år.

Pettersen og Erstad er enige om at gamle Notar bukket under på grunn av dårlig ledelse og en altfor stor administrasjon.

- En vanvittig jobbkultur

  • I det gamle systemet forpliktet vi oss til å kjøpe tjenester til langt over markedspris. Vi fikk heller ingen oversikt over hva vi betalte, sier Erstad.

— Vi har avskaffet alle slags franchiseavgifter slik at de ute i butikkene får ro og slipper å bekymre seg over interne fakturaer, sier Pettersen.

— Det var masse flinke folk i Notar, men systemet var basert på internfakturering og fiktive verdier. Det var for lite likvider når markedet gikk dårlig, forteller Geir Hantveit.

Han ble i september i fjor hentet inn som ryddegutt i Notar, men da var det allerede for sent.

— Notar skulle på liv og død bli størst i volum og ha mange kontorer. I administrasjonen i Oslo var det 60 stykker som alle tjente over én million. Pengene ble skyflet oppover i systemet, og du måtte som megler ha en vanvittig omsetning for å tjene penger, sier Erlend Erstad.

Kaotisk

I det nye systemet jobber det kun én person i administrasjonen.

— Hvorfor ønsker dere å fortsette med Notar-navnet etter alt bråket rundt konkursen i fjor?

— Det var ikke Notar-navnet det var noe galt med, men folkene bak. På meglersiden var det mange dyktige folk og en vanvittig jobbkultur, sier Erlend Erstad.

— Merkevarekjennskap er også viktig. Notar-navnet har en sterk posisjon i Bergen.

Som BT skrev i slutten av januar har det vært en kaotisk jobb å ordne opp i flokene etter gamle Notar.

— Boets midler er på vidvanke, og de som disponerer dem kan ikke gjøre rede for dem, uttalte Arne Laastad som er bostyrer for flere av Notar-selskapene gikk over ende i Hordaland.

Gjensidige-selskapet Glitne Oppgjørssentral AS skulle avslutte eiendomshandlene som var igangsatt i Notar, men det viste seg å være vanskelig å få oversikt over hvilke penger som tilhørte hvilket konkursbo.

Laastad forteller til BT at det ennå ikke er kommet noen avklaring i saken.

Hva synes du om at Notar gjør comeback i Bergen? Si din mening i kommentarfeltet under!

SATSER PÅ NY: - Ryktene om vår død er sterkt overdrevet, sier daglig leder Erlend Erstad ved Notar i Bergen. Her sammen med kollega René Skarmyr.
Tor H�