— Det sies at for en gambler, så er det verste som kan skje at du vinner første potten, forteller Robert Monsen.

63-åringen sitter i stuen sin på Søråshøgda og speider utover Nordåsvannet som er badet i sol. Nå har Monsen også tid til å nyte den.

Etter fire år som daglig leder for Vollvik Invest og Vollvik Gruppen er det nemlig slutt. For drøyt to uker siden foreslo Monsen for styret å avvikle virksomheten, og ble dermed selv oppsagt.

Pengekassen var tom. Én milliard kroner var borte.

To ulike typer

Monsen ble i 2005 hentet inn av Vollvik for å styre over Chess-formuen som var samlet i investeringsselskapet Vollvik Invest.

Arbeidsfordelingen var klar: Mens Monsen skulle håndtere det formelle og følge opp gründerbedrifter, fikk den etter hvert uregjerlige Vollvik satse penger på børsen.

 • Jeg er den reflekterte strategen som liker å tro at jeg kan tenke tre trinn lenger frem enn alle andre. Han ser nok på meg som en trøtt type, sier Monsen.

Les også Shipping, Brann og politikk og Gründerens vekst og fall

- Spillegal av daytrading

Men det begynte bra for Vollvik. I begynnelsen av 2006 tjente han mange hundre millioner kroner på sine investeringer i oljeselskapet Altinex.

Samtidig kjøpte Vollvik seg opp i teknologiselskapet Dynapel. Problemet, ifølge Monsen, var at Vollvik som eneste kjøper drev kursen opp fra fire til 32 kroner. Uten at det var skapt verdier i selskapet.

Sommeren 2006 raste aksjekursen i Altinex. Samtidig var store deler av Vollviks pengebinge bundet i Dynapel, hvor han på det meste eide vel 80 prosent.

 • Når likviditeten begynte å gå tom, tok daytrading fart. Det krevde mindre likviditet siden man kjøpte og solgte samme dag. På ett eller annet tidspunkt gikk dette over i reinspikka spillegalskap, forteller Monsen.

- Var hans egne penger

Mens Monsen satt som daglig leder og investerte i små gründerbedrifter i håp om å sitte igjen med vinnerlodd, mistet Vollvik gradvis kontrollen med sine investeringer.

 • Hvordan var det for deg å se at daytradingen eskalerte og tapene økte?

Monsen puster dypt og ser nok en gang ut vinduet med et tankefullt blikk.

 • Han var eier og styreformann og måtte jo få lov å forvalte pengene som han selv ville, selv om han ble rådet til å gjøre det på andre måter.

For den daglige lederen ble det etter hvert åpenbart at pengene ville renne ut dersom Vollvik fortsatte den storstilte børsgamblingen.

 • Jeg kunne bare gi råd, slå i bordet og sette grenser. Etter hvert gjorde jeg alt som var mulig utenom å slå ham. Men jeg klarte ikke å hindre det som skjedde før det var gått for langt, sier Monsen.

Aksjer på kreditt

Allerede sommeren 2007 var spillet i praksis over. Pengebingen var nesten tom, og Vollvik begynte etter hvert å handle aksjer på kreditt.

 • Det er meglerhusene som har trukket dette for langt. De burde sett at kassen var tom og at dette var spillegalskap. Likevel tok de imot handleoppdrag for 500 millioner kroner på en gang.
 • Når han så ikke kan betale, tar gribbene han til skifteretten. I min bok er dette mer en sak for Økokrim. Kredittilsynet bør også gå dette nøye etter i sømmene, sier Monsen.

Meglerhuset Christiania Securities, som har begjært Idar Vollvik konkurs, ønsker ikke å kommentere kritikken fra Monsen.

I løpet av sine voldsomme år på børsen betalte Vollvik totalt 100 millioner kroner i kommisjon til meglerne.

 • En megler kan aldri bli en venn. Han tenker kun på sin kommisjon, sier Monsen.

- Ikke gjemt bort

Etter at det gikk i bratt utforbakke for Vollvik, har Monsen fått mange spørsmål om hvordan gründeren kunne tape alt, med klare antydninger om at Vollvik må ha gjemt unna noe penger.

 • Det at han nå blir forsøkt begjært personlig konkurs, tolker jeg som et forsøk på å få tak i antatte verdier som han har lurt vekk. Men det er ingen verdier som er lurt vekk, så her kommer kreditorene til å lure seg selv.

Idar Vollvik har nylig etablert mobiltelefoniselskapet Ludo, men virksomheten er ennå ikke operativ.

 • Idar er en kar som nok alltid kommer ned på beina. Han må nå få fred og tid til å bygge seg opp igjen. Det vil han nok klare, sier Monsen.
 • Hva kunne du gjort annerledes?
 • Idar gjør uansett som han vil. Det eneste jeg kunne gjort annerledes var å trekke meg ut av systemet tidligere. Men jeg hadde hele tiden et håp om at vi kunne ro dette inn igjen.
Høvik, Tor