— Jo da, folk kjenner meg fortsatt igjen. Det er nesten 20 år siden det skjedde, og det blir mindre og mindre av det. Men folk spør meg om jeg virkelig er den Bjarte Flem, sier Bjarte Flem.

I 1988 skulle sto Flem i mål for Tromsø i kampen mot Sogndal. Han skulle kaste ballen ut til en forsvarer, men endte med å kaste den i sitt eget mål.

- Et komisk minne

Siden har tabben gått verden rundt i bilder, og navnet på keeperen får fortsatt folk flest til å tenke på den som er en av verdens største fotballtabber noensinne.

— I dag er det bare et komisk minne for meg, jeg tenker ikke så mye på det.

Få år etter tabben byttet han ut keeperhanskene med gummihansker. Gjennom selskapet Westcoast, hvor han selv eier 20 prosent av aksjene, solgte han fisk for 940 millioner kroner i fjor.

— Jeg spiller ikke fotball lenger. Det blir bare fisk, både som hobby, jobb og fritid. Det er blitt en livsstil for meg nå.

Ikke har de bedriftslag på jobben heller. Med fem ansatte er bedriften for liten til å stille et lag.

Tabbet seg ut i Russland

Dessuten er salg av sild, makrell og lodde til Øst-Europa langt mer lukrativt en fotballkarrieren var. I fjor fikk selskapet et overskudd på 28 millioner kroner før skatt. Det ble betalt ut et ekstraordinært utbytte på nesten 30 millioner kroner.

Det var nok til å gi Flem en likningsinntekt på 7,3 millioner kroner.

— Du vet hvordan det er med likningen. Disse tallene lyver noe inni granskauen. Alt sammen er gått inn igjen som aksjekapital, sier fiskehandleren.

Hans andel er om lag seks millioner kroner. Og disse pengene kan han nå ta ut skattefritt i årene som kommer.

— Hva er forresten den største tabben du har gjort i jobben?

— Det må være i Russland i 1998, da markedet kollapset og rubelen falt kraftig. Men det var jo mange som gjorde denne tabben.

FRA FOTBALL TIL FISK: Bjarte Flem ble kjent over store deler av verden etter en fotballkamp i 1988. Siden har han bodd i Bergen og solgt fisk. - Det blir bare fisk, både som hobby, jobb og fritid. Det er blitt en livsstil for meg nå, sier Flem.
Tor Høvik