To sønner var flyttet hjemmefra og trengte sted å bo. Svein Sundby kom over en leilighet i Sandviken som kunne passe og slo til. Det skulle være en fornuftig investering å la den ene sønnen leie, men slik gikk det ikke.

— Jeg føler meg dum etter å ha blitt lurt på denne måten, sier Sundby.

Det som først var en fin og oppusset leilighet, viste seg å skjule store problemer. Bak de nyoppussede veggene spiste hussopp seg inn i konstruksjonen. Bærebjelker var over flere år blitt svekket og ødelagt.

Pappa nummer to

Etter at han og de andre i oppgangen ble oppmerksom på en tidligere rehabilitering i nabohuset, gikk alarmen. Tre nyoppussede leiligheter måtte etter hvert rives for å avdekke hele angrepet og for å fjerne den farlige soppen. I dag er beboerne i sopphuset 2,5 millioner kroner fattigere.

Når skadene kommer til syne etter fem-seks år, er fuglene ofte fløyet

— Dette er det verste jeg noen gang har opplevd, sier Einar Bjørn Gjesteland (bildet) på telefon fra Stavanger.

eiendom_bergen_02.JPG
TOMMY ELLINGSEN

Han kjøpte også en av leilighetene for sin sønn som skulle til Bergen for å studere. Lenge måtte studenten betale husleie et annet sted, mens farens regning bare vokste.

— Dårlig arbeid

Under rivingen kom også dårlig håndverk frem i lyset, ifølge Gjesteland. Krav til brannsikkerhet var ikke oppfylt. En brann i første etasje ville lett ha spredd seg oppover i huset, slik han ser det.

— Hvem river ned taket for å sjekke brannsikkerheten mellom leilighetene? Utbyggeren kontrollerer seg selv og sender melding til kommunen der alt er i orden, forteller Gjesteland.

Sundby vet ikke hva som er verst: Hussoppen eller håndverket som er utført.

— Det er vanskelig å forstå hvordan de har klart å få arbeidet godkjent i kommunen, mener han.

Bygården i Sandviken huser syv leiligheter. Leilighetene ble solgt enkeltvis, men var organisert i et borettslag. Da problemene dukket opp, var selskapet som solgte forsvunnet. Nå drar borettslaget personene bak selskapet for retten.

Innrømmer ingenting

To personer som er aktive i byens eiendomsmarked gjennom flere selskaper, sto bak oppussingen og salget av huset. Sundby har sittet som leder i borettslaget og har brukt mye tid og energi på å stille utbyggeren ansvarlig.

— De gjør seg utilgjengelige og trenerer på alle måter, forteller han.

Når BT ringer den ene, blir vi henvist til den andre: «Han hadde mest med den saken å gjøre.» Den andre sender oss tilbake til den første: «Han overtok hele selskapet da jeg solgte meg ut. Jeg har ikke hatt med dette å gjøre.»

Det er vanskelig å forstå hvordan de har klart å få arbeidet godkjent i kommunen

De er begge overrasket over påstandene om dårlig håndverk og at soppen har vært i huset da de solgte.

Sundby og Gjesteland har prøvd å få saken avgjort i Konfliktrådet, men er nå på vei til tingretten. Den ene motparten sier han ikke har hørt om verken konfliktråd eller rettssak, når vi spør.

— Det er jo direkte latterlig. Jeg sitter jo her med tilsvar til Konfliktrådet fra begge to, utbryter Sundby.

Sundby er ikke overrasket over at de skylder på hverandre og ellers ikke innrømmer noe. Det er slik det har vært siden soppen ble oppdaget i oktober 2011.

— Vi har sendt alt skriftlig til dem, men aldri fått noe tilbake. Etter en stund sluttet de også å ta telefonen. Det er helt umulig å få tak i dem, sier en oppgitt Sundby.

- Tro at alle er kjeltringer

Advokat Per Albert Sætersdal bekrefter at det er vanskelig å forfølge useriøse aktører.

— Disse husene er tikkende bomber. Når skadene kommer til syne etter fem-seks år, er fuglene ofte fløyet, forteller han.

Sundby mener aktører i byggebransjen ofte slipper unna på grunn av den store omsetningen av leiligheter. I hans tilfelle er alle de tre leilighetene i dag bygget opp igjen og folk flyttet inn. Men mange har solgt sin del og flyttet videre. Da blir det lett å drive «splitt og hersk» i oppgangen.

— De useriøse utbyggerne får sitt ansvar pulverisert og tåkelagt når det hele tiden flytter folk ut og inn. Men her har de møtt to med «staying power». Vi gir oss ikke. Vi har ikke tenkt å selge. Vi har tenkt å ta utbyggeren, slår han fast på vegne av seg selv, borettslaget og Gjesteland.

SveinSundby3[1].jpg
JO HJELLE

Advokat Sætersdal har hjulpet flere uheldige huskjøpere og kan bekrefte at kjøp av leiligheter i Bergen er risikabelt.— En skikkelig byggmester vet at det er så dyrt å fjerne ekte hussopp fra en bygård at det blir ulønnsomt å rehabilitere. Men så kommer andre med andre «holdninger» på banen, sier Sætersdal.

— Regn med at alle er kjeltringer til det motsatte er bevist, er det klare rådet fra Sundby.

OPPSPIST: Bærebjelkene kunne plukkes fra hverandre med bare fingene. Tre etasjer måtte rives før huset kunne bygges opp igjen.
JO HJELLE
BOLIGMARERITT: Svein Sundby mener seg lurt opp i stry av boligaktører i Sandviken.
JO HJELLE