Like etter klokken 14 var stemmene talt opp. Eierne i Gaia har nå vedtatt fusjonen med HSD.

— Fornuften har talt, sa Gaia-sjef Arne Buanes til Bergens Tidende etter at stemmene var talt opp.

Bergen kommune eier 43,6 prosent av aksjene i Gaia. Etter mye politisk uro, var byrådet forpliktet til å stemme for fusjonen.

Dermed ble det, etter en seks timer lang ekstraordinær generalforsamling, vedtatt at Gaia og HSD skal fusjonere til det nye selskapet Tide. Aksjonærer som representerte 81,1 prosent av aksjene stemte for fusjonen.

Politisk spill

Fusjonsplanene ble først lansert i november i fjor. Siden den gang har det vært mye politisk uenighet og stridigheter rundt fusjonen. Ordfører i Os, Terje Søviknes, har forsøkt å få med seg småaksjonærene for å velte fusjonen .

Også under dagens møte forsøkte Søviknes å stagge fusjonen. Han foreslo en utsetting av fusjonsvedtaket, men dette ble nedstemt av generalforsamlingen.

— Vi prøvde til det siste, men lyktes ikke, sier Søviknes til Bergens Tidende.

Les mer om historien bak dagens ekstraordinære generalforsamling her.

Kollektivgigant

Det nye sammenslåtte selskapet, som skal hete Tide, vil årlig frakte 39 millioner reisende. 25 millioner av disse vil være i Bergen. Selskapet får 3000 tilsatte og en omsetning på 2,1 milliarder.

Tide vil ha 1040 busser, 30 ferger og 10 båter. Selskapet skal børsnoteres, og skal ha hovedsete i Bergen. Fusjonsplanene priser det sammenslåtte selskapet til om lag 800 millioner kroner.

Trenger godkjenning

De to transportselskapene er pålagt av Konkurransetilsynet å sende inn en melding om den planlagte fusjonen. Her må selskapene redegjøre for blant annet situasjonen i markedet for turbusser.

Selv om Gaias eiere vedtar fusjonen med HSD, er selvskapene likevel avhengig av en godkjenning fra Konkurransetilsynet.

Tilsynet kan gripe inn ved å stoppe fusjonen i sin helhet, eller tillate den på visse vilkår.

Det har vært strid om verdivurderingen av de to fusjonspartnerne. En rapport fra Ernst & Young konkluderer med at Gaia prises for lavt, og HSD for høyt.

TRIUMFERTE: HSD-sjef Dagfinn Neteland og Gaia-sjef Arne Buanes var storfornøyd etter at fusjonen ble endelig vedtatt. - Jeg er lettet, sier Buanes.
FRODE MARTIN NORDVIK