— Det har vært stor interesse. Dette har vært interessante bygårder for en del kjøpergrupper i Bergen, forteller advokat Christian Grahl-Madsen.

— I tillegg har jeg funnet de potensielle kjøperne som finnes kan, legger han til.

Advokaten fikk i oppdrag av Bergen tingrett å tvangsselge fire bygårder tilhørende Binh Thahn Tran etter at Trans ekskone krevde halvparten av eiendomsinvestorens verdier.

I vårt interaktive kart over kan du klikke deg inn på eiendommene til Tran, samt en rekke andre av byens største eiendomsaktører.

Selv om Tran motsatte seg tvangssalget, kan han nå i hvert fall glede seg over at han - og eks-konen - snart vil få betydelige beløp inn på konto. Det er nå kommet inn bud på tre av bygårdene på tilsammen 55,2 millioner kroner.

Siste for salg torsdag

Bygårdene som skulle selges var følgende:

  • Håkonsgaten 15. Prisantydning var 32 millioner kroner, men budrunden endte på 39,2 millioner.
  • Hans Holmboes gate 4. Prisantydning var 5,5 millioner kroner, mens endelig bud ble 7,5 millioner.
  • Hans Holmboes gate 6. Prisantydning var 5,0 millioner. Budrunden endte på 8,5 millioner kroner.
  • Bispengsgaten 19. Prisantydning 20 millioner kroner. Budfrist er førstkommende torsdag.

30 prosent over prisantydning

De tre bygårdene som så langt har vært lagt ut for salg har samlet gått 30 prosent over prisantydning, noe som har gitt Tran og eks-konen 12,7 millioner ekstra i lommen.

Advokat Grahl-Madsen kan ikke si noe om hvem som har kjøpt bygårdene. Han opplyser også at lov om kommunal forkjøpsrett gjelder. I tillegg har Tran og eks-konen også forkjøpsrett, men da til en pris tilsvarende høyeste bud.

Budfrist for den siste bygården, i Bispengsgaten, er førstkommende torsdag. Grahl-Madsen tror budrunden kan være over til lunsj.

Mange feil

Den store interessen for bygårdene har vært til tross for omfattende mangler. Som BT tidligere har skrevet ble det av takstmennene som gjennomgikk bygårdene blant annet funnet 18 hybler og leiligheter uten godkjenning, ulovlig innredet loft og manglende rømningsstige.

Binh Thanh Tran bør ikke være en ukjent skikkelse for byggesaksavdelingen i Bergen kommune. Allerede i 2003 gikk Leieboerforeningens Stig Høisæther ut i BA og advarte mot norsk-vietnameseren.

— Svært lav standard

Tidligere denne måneden var Høisæther enda mer kritisk over BT:

— Vi har varslet kommunen en rekke ganger om denne mannen, men de følger ikke opp. Han leier ut over en lav sko uten å ta hensyn til byggeforskrifter, sier Høisæther, og legger til at kommunen er blitt varslet om mangler på alt fra rømningsveier, brannsikkerhet og elektrisk anlegg til generelle byggeforskrifter.

— Jeg har vært inne i mange av boligene hans. Mange av dem holder en svært lav standard, sa Høisæther.

SOLGT: Håkonsgaten 15 hadde ifølge salgsprospekt og verditakst syv ulovlige hybler i andre etasje, samt fire mindre leiligheter på loftet uten nødvendig godkjenning. Det mangler også rømningsvei fra loftet. Nå er bygården solgt for 39,2 millioner kroner - syv millioner over prisantydning.
ODD E. NERBØ
SOLGT: De to bygårdene i Hans Homboes gate 4 og 6 hadde en samlet prisantydning på 10,5 millioner kroner. Nå er de solgt for 16 millioner.
ODD E. NERBØ
INGEN KOMMENTAR: Binh Thahn Tran har tidligere ikke ønsket å kommentere feilene ved bygårdene sine.
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ