MOBILT BREDBÅND er i ferd med å gjøre det samme for mobilnettet som ADSL gjorde for det faste telenettet.

Mobilt bredbånd gir deg mulighet til å surfe på nettet med god hastighet, så sant du har mobildekning. Det gir deg også en fast pris på nettutgiftene.

«På nett hvor som helst» er lovnaden. Vi har sett på to ulike løsninger til samme pris, og om dette kan være noe for den jevne bruker. Testobjektene er Netcom og ICE, men andre teleoperatører leverer tilsvarende pakker.

Vi kan si at det dessverre ennå er en stund til man bør si opp ADSL-abonnementet, men for dem som er lite hjemme eller svært gjerne vil ha nett på hytten, er dette absolutt verdt en titt.

NETCOM OPERERER med to ulike abonnement, et «proft» og et fritidsabonnement. Sistnevnte har begrensninger på hvor og når man kan surfe fritt innenfor en fastpris på 99,-, mens proffvarianten har fri bruk hele døgnet for 399,— pr. mnd. Du kan bruke dem med telefonen din, men i vårt tilfelle har vi brukt USB-modem.

Med USB er man i gang på null tid, fullstendig uten forhåndskunnskaper. Alt man trenger, ligger klart i selve modemet, og i tillegg til å sette i SIM-kortet, er det bare å plugge inn i PC-en. Deretter tar installasjonsprogrammet over, og hjelper deg gjennom resten. Ingen CD eller nedlasting, pinnen inneholder det du trenger.

Skal du benytte mobiltelefonen din som modem, må oppsettet tilpasses den. Selve modemet er utformet som en litt stor USB-pinne, og kan hektes på en ekstra ledning om du ikke ønsker at den skal stikke ut fra PC-en.

ALTERNATIVET ICE representerer en litt annen innfallsvinkel. De sender på andre frekvenser enn vanlig mobilbredbånd, men det har ingen andre konsekvenser enn at de har en bedre dekningsgrad langt borte fra sine sendere.

Uten å bli for teknisk sender Ice på et lavere frekvensspekter, noe som skal gi bedre rekkevidde. De tilbyr tilsvarende USB-modem som alle andre, og er like enkle å sette opp.

De har også et helt annet alternativ, basert på samme prinsipp som en trådløs ruter som kan settes opp hvor som helst innen dekningsområdet. Det skulle være perfekt om man ønsker å dele nettet med andre.

En fiffig detalj med ruteren er at den kan drives av 12 volts strøm, eller batteri, og dermed kan settes i bagasjerommet på bilen, i båten eller i en hytte uten innlagt strøm.

HOLDER SÅ DET MOBILE bredbåndet det som loves? Svaret er - tja.

I testperioden har vi foretatt en uoffisiell sammenligning og vurdering, både i og rundt Bergen, men også på Bergensbanen til og fra Oslo.

Med den trådløse ruteren på dashbordet i bilen, PC på fanget og full tank tok vi med begge operatørene på biltur for å sjekke dekning og hastighet.

Jevnt over er det dekning fra begge operatørene. Brukervennligheten er svært god. Med unntak av at man enkelte ganger faller ut og må koble på igjen, er det får problemer med noen av løsningene. På Bergensbanen er det generelt dårlig dekning, med Netcoms løsning som hårfin vinner.

Hastighetene, derimot, varierer veldig, nær sagt uansett for man befinner seg, og dette har flere og kompliserte forklaringer. Mobiloperatørene benytter seg av flere ulike teknologier i sitt nett, og ikke alle er utbygd overalt. Betegnelser som EDGE, 3g og HSDPA eller Super-3g har du kanskje hørt, og disse er alle navn på slike teknologier. Det betyr at dersom du er i dekningsområdet for Super-3g, vil du få det, mens dersom du bare har EDGE der du er, vil det gå tregere. I tillegg kommer selvsagt antall andre brukere som er på samtidig, og feilkorrigering på grunn av dårlig dekning.

DET ER STOR FORSKJELL på teori og praksis i dette markedet, og det gjelder for begge testobjektene. Selv om begge lover muligheter for rundt 3 mbps, er dette på ingen måte reelle hastigheter man kan forvente seg med mobilt bredbånd. I testperioden har vi sjelden opplevd noen av dem over 1,5, og stort sett rundt 300-700 kbps. Skal vi utrope noen vinner på hastighet, må det bli ICE, fordi de tilsynelatende har en jevnere dekning og hastighet over større områder.

Med andre ord - du kan ikke forvente full bredbåndshastighet tilsvarende en ADSL-linje. Det du derimot kan gjøre, er å surfe litt, sende e-post og arbeide på et sted du ellers aldri kunne gjort det.

Kvaliteten avhenger i svært stor grad av geografiske faktorer, der posisjon i forhold til sendere er vesentlig.

PRISMESSIG er forskjellene små dersom du skal ha nett konstant. Netcoms fritidstilbud er svært rimelig, men begrenser deg til bruk etter klokken 17 og i helgene.

Dersom du derimot er periodebruker av mobilt bredbånd, har ICE en svært gunstig løsning der man kan betale kun for enkeltuker av gangen. En ideell løsning for hyttefolket.

Det er også verdt å merke seg at dersom du er i tvil om hvilken løsning som vil yte best akkurat for deg, så pleier de fleste leverandører å ha dekningskart tilgjengelig på sine nettsider.

Mobilt bredbånd gir en flott frihet mot tap av litt hastighet, men det lønner seg å gjøre litt gransking i forkant.