Fredag sendte driftsselskapet Totalreform varsel om utkastelse til flere torghandlere, blant annet til de tre som driver butikk inne i Mathallen. Selskapet skriver at torghandlerne Kenneth Fjellskål, Arnfinn Djukastein og Tom Rørnes blir kastet ut om de ikke gjør opp for seg innen 27. mars.

— De tre skylder oss seks millioner kroner. Det er uakseptabelt, det kan vi rett og slett ikke leve med, sier adm. dir. Anders Bjerke i Totalreform til BT.

Han sier at selskapet har slitt med å få inn utestående beløp fra leietakerne på Fisketorget, og alle torghandlere som skylder husleie får varsel om utkastelse denne uken. Også i fjor vår ble torghandlerne truet med utkastelse.

LANG KAMP: Fiskehandler Tom Rørnes fikk allerede i fjor høst varsel om at han skulle kastes ut av Mathallen. Siden har prosesskrivene gått frem og tilbake mellom advokatene.
Rune Nielsen

— Vi har forhandlet for å bli enige, men vi har ikke kommet noe videre på en god stund og ønsker ikke lenger å vente, sier Bjerke.

- Må sette hardt mot hardt

I fjor høst sa driftsselskapet opp kontrakten, og om tre uker er det derfor Bergen kommune som overtar driften av Torget.

— Vi har en følelse av at enkelte kanskje trenerer dette, i og med at vi er på vei ut av kontrakten. Vi håper varselet skal føre til at torghandlerne kommer til forhandlingsbordet. Vi må sette hardt mot hardt, sier han.

— Er det slik at torghandlerne bestrider kravet?

— De bestrider nok deler av det, men vi har ikke fått konkrete svar. De kan mene at felleskostnader er for høye, men husleie går det uansett ikke an å bestride. Det er krystallklart i alle avtaler: Hvis man skal stå på Torget, må man betale husleie, sier Bjerke.

FLERE GENERASJONER: Familiebedriften Fjellskål er en av tre fiskehandlere som trues med å bli kastet ut av Mathallen. Fra venstre Stian, Ragnar, Marthe, Kenneth, Mathias, Øystein og Dan Even.
Jan M. Lillebø

Bjerke legger til at selskapet vil ha et juridisk bindende krav mot torghandlerne også etter at kommunen overtar driften.— Men vi synes det er fint om vi kan bli ferdige med saken før det.

- Ikke gitt at de skylder penger

De tre torghandlerne har hyret inn advokat Ivar Hillestad i konflikten med Totalreform.

— Jeg har ikke fått noe brev om dette, så vidt jeg vet. Men du får snakke med advokaten vår, sier Arnfinn Djukastein. Heller ikke torghandler Kenneth Fjellskål ønsker å kommentere saken.

Advokat Hillestad sier han er kjent med et brev der Totalreform skriver at de vurderer å kaste ut de tre torghandlerne.

— Men det er ingen hemmelighet at det er sterk uenighet om hvem som skylder hvem penger her, og eventuelt hvor mye. Det er ikke gitt at Totalreform har penger til gode hos mine klienter, sier Hillestad. Advokaten avviser helt at de har trenert saken.

— Fredag fikk vi en del dokumentasjon fra Totalreform som vi har ventet på i et par år. Det gjelder bilag som skal belyse spørsmål rundt felleskostnader og leiekostnader. Vi må studere disse. Så er vi interessert i å sette oss ned og prøve å finne en løsning, sier Hillestad.

GIR IKKE OPP: Fiskehandler Arnfinn Djukastein driver sjømathandelen Fish Me i Mathallen. Han sier han ikke er kjent med det siste brevet fra driftsselskapet.
Rune Meyer Berentsen