— Man er ikke hipster bare fordi man er opptatt av hva man går kledd i, uttaler eieren av Lot333, Marcus Smith Hvidsten.

Selv mener Hvidsten at uttrykket hipster er blitt negativt ladet og betent.

— De som handler her er bevisste på hva de går i, og de er mer opptatt av kvalitet enn kvantitet, forteller han.

Det er nemlig i dette strøket de handler. De hippe, trendy og kule, de som vil skille seg ut. I Skostredet, Kong Oscars gate og Lille Øvregate.

Her finnes klesmerker som selv ikke de litt over gjennomsnittet motebevisste har hørt om. Klærne fra Surface To Air, Won Hundred & Norse Projects vaier i vinden fra The Golden Filters elektronika. Flate sko står pent paret under klesrekkene langs veggen. Det skal være ting som ikke alle andre har. Midt i lokalet står en gammel sykkel.

— Syklene sender vi ut til hele Norge. De ser gammeldagse ut, men kvalitet er tidløst, forteller Hvidsten.

Unngår Torgallmenningen

I mars flyttet Lot333 fra Strandgaten til krysset mellom Kong Oscars gate og Øvre Korskirkeallmenningen.

— Vi ville komme bort til området fordi det skjer så mye her nå, Nattjazzen valgte å legge seg her, og nå kommer Litteraturhuset og Lydgalleriet, forteller Hvidsten.

Butikkeieren forteller at høye leiepriser i de mer sentrale delene av sentrum også var en av grunnene til å flytte butikken til denne delen av byen.

— Vi har ikke penger til å ligge på Torgallmenningen, men vi ville heller aldri valgt å ligge der siden det er svært få spennende aktører i området, sier Hvidsten.

— Det er mange som begynner å snakke om det som skjer med området her nå, selv om det har pågått lenge.

Ellers mener Hvidsten at bergenserne kan være litt giddeløse. De har nemlig vanskelig for å gå langt fra Torgallmenningen. Likevel er det noen som har funnet veien til butikken på hjørnet. Hvidsten avbryter et øyeblikk for å selge et par sko.

Har tapt penger

Leien klesbutikken betaler for lokalene, som for øvrig er omtrent fire ganger så store som de forrige, er noe høyere enn før. Til gjengjeld har omsetningen økt. I mars var den nesten doblet sammenlignet med i fjor. Og det kan selskapet trenge. Etter oppstarten i 2007 har Lot333 tapt 827.000 kroner.

— De tre-fire første årene er alltid harde ettersom man må jobbe med å bygge opp en fast kundegruppe, sier klesgründeren.

Etter at butikken flyttet til Kong Oscars gate, har den faste kundegruppen ifølge eieren mer enn doblet seg. 2012 kan bli det første året de jeanskledde kundene gir butikken et overskudd.

Hjemmelaget identitet

For seks måneder siden bestemte Morten Haukaas seg for å starte kafeen Bastant i Lille Øvregate, sammen med fetteren Jo Rasmussen. Suppen er laget på varme og kjærlighet. Trebordene, som blant annet er hjemmet til en enslig gullfisk i en glasstank, er hjemmelaget.

— Når leieprisene går opp, og de kreative og skapende menneskene ikke nødvendigvis har penger, så flytter de til et nytt område. Det tiltrekker igjen folk slik at prisene stiger, og de virkelige "hipsterne" flytter videre og skaper nye byområder, forteller Morten Haukaas, eier av Bastant.

— Vi fant et sentralt og billig lokale med egen identitet, og vi syntes det var på tide å starte noe i denne delen av byen, sier Haukaas.

Og identitet mangler verken hos gutten med rosa hår ved vinduet, eller ved bildet på veggen. Der deler Jesus' disipler sitt siste måltid med de fornøyde suppegjestene i lokalet.

— Jeg har sett mange steder før oss som har investert i designerbord og -lamper, men vi mener at kvaliteten skal ligge i maten. Den behøver ikke koste mye, sier Haukaas.