— Jo, det var god timing. Men vi var heldig, for vi visste jo ikke at aksjekursene senere skulle komme til å stupe. Vi hadde på langt nær tjente like mye om vi hadde solgt aksjene våre i dag, sier en tilfreds Jeremy Cook.

Han er bosatt på Nesttun, men opprinnelig fra Leicester i Storbritannia. Han flyttet til Norge for femten år siden. Da begynte han som programmerer på Chr. Michelsens Institutt på Fantoft.

Betalte masse skatt

I 1997 var tobarnsfaren med å grunnlegge det bergenske IT-eventyret Icesoft med utspring i miljøet på Institutt for informatikk i Bergen. Etter hvert ble det klart at de hadde skutt gullfuglen.

Sammen med kollegene og medgründere, professor Petter Erling Bjørstad (51) og russiskfødte Alexey Goloshubin (25), legger Jeremy Cook beslag på plassene 3, 4 og 6 på inntektstoppen i Bergen.

Til sammen tjente de tre 154 millioner kroner i fjor. De bidro til fellesskapet med utliknet skatt på til sammen 54 millioner. Bare Trond Mohn og Bjørn Hanevik tjente mer enn IT-ekspertene på Høyteknologisenteret på Marineholmen.

Vakte oppmerksomhet

Det var salget av selskapet Icesoft som gjorde Cook og hans partnere til mangemillionærer. De hadde utviklet en nettleser som vakte internasjonal oppmerksomhet. Det amerikanske selskapet Wind River Systems Inc. la 14. juli i fjor 220 millioner kroner kontant på bordet og fikk tilslaget på selskapet. 15 aksjonærer, de fleste ansatte og studenter ved Universitetet i Bergen, kunne smile hele veien til banken.

Men det var professor Bjørstad og forsker Cook som hadde de største aksjepostene (28 prosent). Begge håvet inn mer enn 63 millioner på salget. De siste fire månedene før salget, steg prisen på aksjene fra 30 kroner stykket til om lag 235 kroner.

- Ikke investert i luksus

Tilværelsen som nyrik har så langt ikke snudd opp ned på hverdagen for Cook og hans kjernefamilie.

— Nei, jeg har ikke forandret levesett. Men med bedre økonomi har vi fått mulighet til å realisere familiens beskjedne ønsker tidligere enn vi ellers ville klart, for eksempel hytten vår på Tysnes. Den er for øvrig helt ordinær. Jeg har ikke investert i noe luksus, sier Jeremy Cook. Hva han skal bruke storparten av millionformuen til, har han ennå ikke bestemt seg for.

Nå fortsetter Cook og hans 20 kolleger i Wind Rivers avdeling på Høyteknologisenteret å videreutvikle de samme internettbaserte programkomponentene som la grunnlaget for millionsuksessen. Med på laget er Alexey Goloshubin, mens professor Petter Erling Bjørstad fortsatt er tilknyttet Institutt for informatikk.

Innbringende styremøter

Foruten disse tre, kunne tidligere Telenor Mobil-sjef Stig Hebern (45) høste en pen gevinst på sitt kortvarige engasjement i Icesoft. Han ble styreformann i selskapet i mars i fjor. Da kjøpte han aksjer for 1,89 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Fire måneder og fem styremøter senere solgte han aksjene til Wind River. Fortjeneste: 13 millioner. Eller nærmere tre millioner kroner per styremøte.

Kort tid før IT-boblen sprakk, solgte gründer Jeremy Cook (40) aksjene i Bergens-selskapet Icesoft. Dermed ble han 63,3 millioner kroner rikere over natten. (Foto: Ørjan Deisz)