Fra sitt kontor på Bradbenken 1 leder konsernsjef Nils E. Joachim Høegh-Krohn det heleide, statlige selskapet Argentum Fondsinvesteringer AS. Lønnen økte fra vel tre millioner til over fem millioner kroner, med nær 64 prosent, fra 2009 til 2010.

I likhet med mange andre ledere i ikke-børsnoterte, statseide selskaper har Høgh-Krohn også en god pensjonsordning. Men langt fra den beste blant lederne på listen.

Kultur lavere

Toppsjefene i NSB (29,6 prosent), Mesta (28,4 prosent og Avinor (19,8 prosent) må også sies å ha kommet godt fra lønnsoppgjøret med styrene mellom 2009 og 2010. Mange toppsjefer har også gode ekstraytelser. Og i tillegg kommer pensjonsordningene. Adm. direktør Kjell Pedersen i Petoro AS kostet for eksempel staten 2.641.000 kroner i kostnadsførte pensjonsforpliktelser i 2010.

Blant ledere i statlige selskaper som tjener mindre enn statsministeren finner vi først og fremst bedrifter utenfor oljebransjen og finansmarkedet. Blant dem Den Norske Opera & Ballett og Nationaltheatret. Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas hadde også en moderat lønnsvekst, men tjener likevel nesten millionen mer enn statsministeren.

— Må vise moderasjon

Leder i LO Stat, Tone Rønholdtangen, mener lønnsøkningen på 63,9 prosent for Høeg-Krohn er helt ubegripelig.

— Jeg drar for tiden rundt i Norge og snakker til LO-medlemmer om moderasjon i det kommende lønnsoppgjøret. Det er medlemmene med på. Men da må også lederne vise moderasjon, sier hun.

- Mange tjener 10 millioner

Lønnsforsker og førsteamanuensis Ole Skalpe ved BI i Oslo hever ikke på øyenbrynene over tallene.

— Jeg er enig at det kan virke pussig at lederen for et så lite statlig selskap skal tjene nesten fire millioner kroner mer enn Jens Stoltenberg. Men Høgh-Krohn kommer fra et miljø i det private finansmarkedet der mange tjener 10 millioner kroner eller mer. Da må staten forholde seg til virkeligheten i den bransjen, sier Skalpe.

Styreleder Tom Knoff i Argentum forsvarer den høye lønnen til konsernsjefen og sier den er innenfor regelverket for statlige bedrifter.

— Lønningene skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende, sier han

Les mer i dagens papirutgave av BT.

Si din mening om ledernes lønn i feltet under.

IKKE LEDENDE: Flere av de statlige toppsjefene tjener mer enn statsminister Jens Stoltenberg.
ARKIV