I ti år har Elisabet Kaltenborn leid ut underetasjen i huset sitt til turister.

– Jeg kan telle på én hånd de gangene jeg har følt meg ukomfortabel med å ha folk boende her. Aldri er noe blitt stjålet, og bare én gang har det skjedd at gjesten ikke betalte for seg.

**_Les også:

Flere velger billig overnatting_**

To soverom, eget bad, en liten peisestue og tekjøkken tilbyr hun sine gjester for 250 kroner natten pr. person. Kaltenborn jobber som sekretær ved Bergen Kulturskole. For henne er den skattefrie leieinntekten kjærkommen.

– Uten den ville jeg ikke klart å holde et gammelt hus som dette ved like. Det er en veldig god biinntekt som er både skattefri og lovlig, og mange som kjøper eller arver hus i dag er avhengig av en slik ekstrainntekt for å klare seg.

Skattefri hybelutleie

Reglene for skatt på utleieinntekt ble endret i fjor, men fortsatt er det skattefritt å leie ut rom, hybel eller sokkelleilighet i huset du bor i. Forutsetningen er at utleieverdien for den delen du leier ut ikke overstiger femti prosent av husets totale utleieverdi.

På nettet kan du søke etter private overnattingssteder i Norge. Prisene varierer, men mange tilbyr sokkelleiligheter eller rom for rundt tusen kroner natten for en familie.

Har du fullt belegg hele sommeren kan du dermed sitte igjen med bortimot 100.000 kroner – alt skattefritt.

Mange tilbyr i tillegg utvask og innkjøp av mat og kan dermed tjene noen ekstra hundrelapper i døgnet.

Til sammenligning blir inntekten langt lavere om du i stedet leier ut til studenter hele året. Får du en månedsleie på 6000 kroner for den samme sokkelleiligheten vil du sitte igjen med 72.000 skattefrie kroner på ett år.

Du går altså glipp av flere titusen kroner ved å kun leie ut til studenter fremfor turister. Aller gunstigst er det selvfølgelig å kombinere disse to.

Pass på skattefellene

– Fra myndighetenes side har man ønsket å gjøre dette enkelt og økonomisk gunstig for at det skal finnes hybler og leiligheter til leie, samt at man skal kunne bruke utleie som en måte å finansiere boligkjøp på, sier advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Hun advarer likevel mot å stole blindt på 50-prosentregelen.

– Har du mer enn ett utleieforhold i huset, pass på, da er det viktig å sjekke reglene nærmere. Selv om ett hus har to utleieenheter som til sammen er mindre enn femti prosent av husets utleieverdi kan de likevel være skattepliktige.

Det er nemlig egne regler for tomanns— og flermannsboliger.

– Er du i tvil, ta kontakt med ditt lokale skattekontor, råder Nilsen.

Fjernet halvårsregelen

Tidligere kunne man leie ut hele boligen skattefritt i inntil seks måneder. Fikk man inn leietakere fra juli ett år til juni året etter kunne man putte hele leien rett i lommen. De som leide ut like lenge, men fra januar til desember, måtte skatte av alt. Slik er det ikke lenger.

I stedet kan du nå tjene inntil 20.000 kroner i året skattefritt. Blir leieinntekten større, må du skatte av hele beløpet.

Hvis du bare skal leie ut for en kort periode må du få inn rundt 28.000 kroner eller mer om det skal lønne seg å be om mer enn 20.000 i leie, og dermed betale skatt (se grafikk).

– Reglene for å leie ut hele boligen er blitt mye strengere enn før for å unngå urettferdig forskjellsbehandling, sier Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Hun advarer mot å gå i en skattefelle.

– Leier du ut sokkelleilighet i huset ditt er det skattefritt. Men hvis du leier ut resten av huset ditt for mer enn 20.000 kroner mens du er på ferie, må du ikke bare skatte for denne delen, men også for inntekten fra sokkelleiligheten.