Nå er mannen i 50-årene tiltalt for grovt bedrageri. I slutten av måneden skal saken opp i Bergen tingrett. Mannen er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 279, som omhandler grovt bedrageri.

— Det er snakk om et betydelig beløp, sier Liv Giertsen, politiadvokat ved Bergen Sør politistasjon.

Eneste eier

Hun har skrevet ut tiltalen. Der heter det at han over tre og et halvt år forledet ansatte ved Nav til urettmessig å utbetale til seg uførepensjon på 520.000 kroner.

Ifølge tiltalen gjorde han dette ved ikke å opplyse om at han hadde startet et firma før han begynte å få utbetalt uførepensjon.

Han var eneste eier av firmaet, hadde flere roller der og «utførte faktisk arbeid for firmaet som tilsa at han hadde helsemessig og faktisk evne til arbeidsinntekt. Han unnlot således å opplyse til NAV Fana at han ikke lenger hadde varig nedsatt inntekts- og arbeidsevne med minst 50 % og forledet således NAV Fana til å opprettholde utbetaling som ovenfor beskrevet.

Det oppsto som følge dette betydelig økonomisk tap eller fare for slikt tap for NAV Fana.»

Nekter skyld

— Det var Nav som anmeldte saken til politiet, etter at de hadde mottatt opplysninger i saken. De undersøkte den og anmeldte mannen. Det resulterte i etterforskning fra vår side og tiltale, sier Giertsen.

Advokat Bjørn Åge Hamre sier hans klient nekter straffskyld etter tiltalen.
ELIAS DAHLEN (ARKIV)

Mannens forsvarer er Bjørn Åge Hamre. Han ønsker ikke å kommentere saken.— Men jeg kan si såpass at min klient ikke erkjenner straffskyld.

Det kan bli aktuelt å kreve erstatning for det utbetalte beløpet.