• Hvorfor strikke når du kan blogge? spør Dr. Jill Walker ved Universitetet i Bergen. Hver dag starter tusenvis sin egen personlige journal på internett.
Silje Vestvik

Hva har kokken Jamie Oliver, den danske eks-statsministeren Poul Nyrup Rasmussen, en homofil mann fra Bagdad og filmskaperen Michael Moore til felles? De er alle bloggere som har valgt å offentliggjøre sine tanker om ditt og datt i livene sine på nettet.

Ordet blogg er en forenkling av det engelske uttrykket web log, eller nettjournal. En blogg er en hyppig oppdatert nettside, vanligvis vedlikeholdt av en person, en blogger. Bloggeren skriver små tekster om det som opptar ham, enten det er USAs krig mot terror, jobb og damer, hva han skal ha til middag eller en ny film. Det finnes også rene fotoblogger og blogger som inneholder lyd og små videoklipp.

— En blogg kan være så mangt. Det er like vanskelig å beskrive en typisk blogg som det er å beskrive en typisk bok, sier Dr. Jill Walker, førstelektor ved Instituttet for humanistisk informatikk ved Universitetet i Bergen. Hun forsker på elektronisk litteratur og kunst, deriblant blogging, og var selv tidlig ute som blogger.

Nyttig å skrive

En blogg kan sammenliknes med en elektronisk dagbok, men har en rekke spesifikke kjennetegn og er nærmest å regne som en egen sjanger. Teksten inneholder gjerne linker til andre nettsteder, ofte med treffende kommentarer. Som regel gis leseren mulighet til å kommentere innholdet direkte på siden, slik at det oppstår en dialog mellom lesere og forfatter, og mellom leserne selv.

Walker begynte en egen blogg om sitt forskningsarbeid i 2000, da blogging begynte å ta av for alvor.

— Det var veldig spennende å skrive, selv om jeg bare hadde noen få lesere som sikkert hadde kommet inn på siden ved en feil. Jeg fikk god skrivetrening og øving i å uttrykke meg. Jeg ønsket å finne min egen stemme, sier hun.

— Samtidig viste bloggen seg å være nyttig. Snart var jeg en del av et nettverk av andre bloggere med liknende interesser. Dette nettverket har utviklet seg til et sted der man kan hente støtte og inspirasjon hos andre, og gjør det lettere å holde kontakten med andre forskere både i Norden og utenfor.

Fra linkelister og dagbøker

Bloggen kan spores tilbake til to typer nettsteder. De første var nettsider som listet opp interessante linker på midten av 90-tallet. Omtrent samtidig kom de første nettdagbøkene og hjemmesidene. Men for å lage slike sider måtte man kunne en del om programmering.

Så kom blogger.com, et gratis publiseringsverktøy som tilbød gratis lagringsplass og gjorde det like enkelt å lage sitt eget nettsted som å bruke et tekstbehandlingsdokument. Enhver kunne nå være sin egen nettredaktør, og rundt årtusenskiftet begynte blogging å spre seg. I dag er det mange forskjellige bloggeportaler.

En ny topp kom i de første dagene etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. Mange tradisjonelle nyhetskilder var utilgjengelige på grunn av stor nettrafikk, og blogger ble en kilde både til aktuell informasjon og enkeltmenneskers erfaringer i kaoset.

Blogg blir bok

Blogging gir vanlige mennesker mulighet til å nå store publikum, og dette potensial har blitt lagt merke til i mediene, næringsliv og politikk. Flere amerikanske politikere bruker nå blogging aktivt i sine kampanjer.

Å legge ut livet sitt på internett kan få konsekvenser. I New York bodde en student på universitets bibliotek fordi han ikke hadde råd til husleie. Skolens autoriteter leste bloggen hans, og tilbød ham en plass å bo, samtidig som han fikk satt søkelyset på hjemløshet i storbyen. Og i Bagdad publiserte en ung homofil arkitekt sine betraktninger om bombing og okkupasjon til et stort internasjonalt publikum. Hans skriverier er nå utgitt som bok i «Faens bomber - nettlogg fra Bagdad».

Kreativt og sosialt

En uavhengig journalist samlet inn penger på internett for å reise til Irak. Så blogget han nyheter til medlemmene på listen sin. Jill Walker ga ham noen hundrelapper: - Det blir en stemme som føles mer umiddelbar enn de vanlige nyhetene. Nyhetene blir personlige og inneholder tydelige meninger, men man vet at det er personlig og ikke objektivt. Å lese hva vanlige mennesker mener gir et helt annet perspektiv, sier Walker. Hun tror blogging har stor betydning.

— Enkeltmenneskers skaperglede står i kontrast til store dotcom-selskaper som bare er ute etter å tjene penger. Det skaper flere skriveføre, og flere tenkeføre. Blogging har blitt populært fordi mennesker liker å uttrykke seg, og føler en stolthet ved å skape noe. Det handler om å gjøre litt hver dag og bygge noe, litt som hekling eller strikking, sier hun.

VETERAN: Dr. Jill Walker ved Universitet i Bergen har blogget siden 2000. - Blogging er en sosial form for skriving, sier hun. <p/>KNUT STRAND (foto)