Som par flest hadde Jan Johannessen (75) og Janicke Thornquist (73) en klar arbeidsfordeling på handletur.

— Jeg gikk med kortet, hun med korgen, sier Johannessen.

De er på handletur på Sartor senter på Sotra. Selv om de ikke bor sammen lenger, er de fortsatt på handletur fra tid til annen.

— Vi handlet som regel sammen, men det var hun som bestemte hva vi skulle kjøpe, sier han.

Det bekrefter Thornquist.

Vi vil vite om han ikke av og til handlet alene. Før han får svart, smetter eks-konen inn.

— Da kom han hjem med melk, pølse og brød ...

Han protesterer ikke.

— Jeg fikk beskjed om hva jeg skulle kjøpe, men det hendte at jeg glemte det og kom hjem med helt andre ting.

Menn har skjerpet seg

Dagligvareinnkjøp står ikke alltid øverst på listen over populære huslige sysler. Tradisjonelt er det kvinnene som gjør jobben, men de siste 20 årene har mønsteret endret seg noe, viser en undersøkelse fra TNS Gallup. I 1990 svarte to av tre kvinner som bodde med en mann, at de gjorde praktisk talt alt av dagligvareinnkjøpene.

I fjor var denne andelen sunket til under halvparten av kvinnene. Men det er fortsatt stor forskjell på hvilket ansvar kjønnene tar for dagligvarekjøpene. Mindre enn hver femte mann svarer at han gjør alt, eller nesten alt av handel i dagligvarebutikken.

Mennene er likevel på fremmarsj. For 20 år siden svarte en fjerdedel av menn som var gifte eller samboende, at de gjorde praktisk talt ingenting av dagligvareinnkjøpene. I fjor var denne andelen sunket til under ti prosent av mennene.

Overdriver egen innsats

— Kvinnene gjør fortsatt mest av dagligvareinnkjøp, men mennene har tatt en del innpå. Menn deltar mer i hjemmet totalt sett, og en følge av det blir også at de gjør mer av dagligvareinnkjøpene, sier forsker Randi Lavik. Hun jobber ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) og står bak undersøkelsen om butikkstrukturer og handlemønster i Norge.

Tallene viser at hvert av kjønnene ser ut til å overdrive sin egen innsats. Det er langt flere menn enn kvinner som svarer at de gjør halvparten av dagligvareinnkjøpene. Kvinnene ser ut til å overdrive ved å svare at de gjør alt eller nesten alt. Dette tallet stemmer ikke i forhold til hvor mange menn som svarer at de praktisk talt ikke beveger seg i dagligvarebutikken.

— Vi vet ikke hvem som overdriver mest her. Da måtte vi ha undersøkt med andre metoder. Men det er ikke uvanlig at folk overvurderer hvor mye de gjør i slike spørsmål, sier Randi Lavik.

Menn med handlelapp

Å gå i butikken betyr likevel ikke at man tar ansvar for hva som skal handles inn. Ifølge Lavik er det damene som er sjefen når det besluttes hva som skal kjøpes inn.

— Kvinnene har i hovedsak styringen over hva som skal handles av matvarer. Mange menn er derfor utstyrt med handlelapp når de går i butikken. Deres oppgave begrenses til å bringe varene hjem, sier Lavik.

I en studie fra 2006 kom det frem at årsakene til at kvinner fortsatt vil ha styringen over innkjøpene, er manglende tiltro til mannens evner til å lage mat. Og at kvinner som gjør mest på kjøkkenet også føler seg mer kompetente til å bestemme dagligvareinnkjøpene.

— Har dette noe å si for hva som handles inn?

— Det kan det ha. Går du med handlelapp blir blant annet impulskjøpene mer eller mindre borte, sier Randi Lavik.

- Et helvete å handle

Janicke Thornquist mener de er ganske flinke til å styre unna impulskjøp.

— Verken du eller jeg går over streken så mye. Vi er streite begge to, sier hun.

Thornquist setter bestandig opp handleliste på forhånd, sier hun.

— Ellers tror jeg budsjettet ryker.

Johannessen er ikke spesielt begeistret for å vandre rundt i butikker.

— Jeg synes det er et helvete, sier han.

— Han får lett migrene av kjemikaliene i luften på butikker, supplerer hun.

Men nå har Thornquist fått nok av både handlerunde og intervju.

— Kan vi gå nå? Jeg dør av sult!

Hvem bestemmer hos deg? Syng ut i kommentarfeltet under!

MONT.jpg