— Noe annet ville nesten vært flaut, sier den tidligere konkurransedirektøren spøkefullt når bt.no ringer.

1. april gikk Eggum Johansens åremål ut som direktør i Konkurransetilsynet, hvor han blant annet jobbet for å gi eiendomsmeglerne økt konkurranse. Nå bærer det tilbake til Oslo og leiligheten i Fjellgaten 21 skal selges. Det gjør han nesten helt på egen hånd.

— Jeg bruker en fullstendig elektronisk tjeneste og står for mesteparten av jobben selv. Men, slik vi i tilsynet og Forbrukerrådet anbefalte, bruker jeg juridisk bistand til det pengemessige oppgjøret. Det er det nettmegleren hjelper til med, i tillegg sørger de for at informasjonen jeg legger inn blir lagt direkte ut på Finn.no. Det var akkurat slike løsninger vi i tilsynet ønsket mer av, sier Eggum Johansen.

Her kan du prøve vårt eiendomssøk

Få selger selv

Siden 1. januar i fjor har privatpersoner selv kunnet legge ut boligen sin for salg på nettportaler som Finn.no.

Men i løpet av drøyt halvannet år har andelen annonser fra private på Finn.no vært konstant på rundt to prosent. Dette tallet fanger imidlertid ikke opp slike som Eggum Johansen som bruker helelektroniske nettmeglere.— Selve antallet som selger selv er ikke nødvendigvis avgjørende, bare det faktum at kundene har et alternativ til dyre, aktive meglere bidrar over tid til å legge trykk på meglerhonorarene, sier den tidligere konkurransedirektøren.

Bolighandel involverer store verdier og er noe kunden gjennomfører kun et fåtall ganger. At teknologien er ny bidrar ytterligere til at det tar tid for «gjør-det-selv»-løsningene å slå gjennom, mener eks-direktøren.

— Jeg tror det kommer til å bli mye mer av det. Jeg er gjennomsnittlig dyktig på internett sammenlignet med andre i min generasjon. For yngre folk vil dette være enda mer naturlig. Jeg ser jo hvordan mine barn og barnebarn bruker nettet til alle mulige gjøremål i en helt annen grad enn meg, sier Eggum Johansen.

Meglerhonorarene i været

I dagens papirutgave av BT kan du lese at gjennomsnittlige meglervederlag ved boligsalg i Hordaland økte med nærmere 50 prosent fra 2005 til 2010. I fjor måtte boligselgerne i snitt ut med 56.500 kroner for å få solgt en bolig, ifølge tall fra Finanstilsynet.

Selv undersøkte Eggum Johansen meglermarkedet i forkant av salget.

— Jeg syntes tilbudene var veldig kostbare. I forhold til leiligheten jeg nå skal selge så sparer vi vel mellom 70 og 80.000, og det er en gevinst jeg kan dele med kjøper, sier Eggum Johansen.

— Gjør man det selv slipper man for eksempel dyre «styling»-pakker. De mest ekstreme tar inn interiørarkitekter og ominnreder hele boligen din. Det mener jeg er noe ordentlig tull. Et hus er et hus. Det er et sted man skal bo, sier Eggum Johansen.

Meglerne advarer

Trond Lorentzen, leder i Vestlandet Eiendomsmeglerforening og fagansvarlig i Eiendomsmegler Vest Bergen, mener at man ikke skal undervurdere at salg av eiendom er en profesjon.

— Eiendomsmegling krever i dag treårig utdannelse og to års praksis. Som i andre profesjoner og håndverk er det noe private ikke bør rote seg bort i.

Lorentzen mener det er mange grunner til at så få selger og kjøper bolig selv.

— Det viktigste er nok at mange opplever det som utrygt å kjøpe privat. Det er veldig store verdier vi snakker om, og eiendomsmeglere er blant annet pålagt undersøkelsesplikt og å fremlegge budlogger. Slike krav stilles ikke til private selgere, og jeg tror det fører til at mange ikke stoler på den informasjonen som gis, sier han.

- Mistenksomt uten megler

Daglig leder Gerhard Lygre i Fana Sparebank Eiendom tror at kjøpere blir mistenksomme når så få boliger selges privat.

— Kjøpere lurer på om det er noe galt man prøver å skjule dersom man ikke bruker megler, sier Lygre.

Han tror også en del potensielle kjøpere er ukomfortabel med at det er selger selv som står for budrunden.

— Det handler om tillit, og i en slik situasjon er det lett for at noen budgivere hopper av, sier han.

Si din mening i kommentarfeltet under!