Visjonen var at det gamle flyplassområdet på Fornebu skulle fylles med IT-indere. Isteden strømmer det på med telekineserne.

Huawei vokser i leide lokaler hos Telenor, mens ZTE ansetter i stor stil i den gamle terminalbygningen som nå heter IT Fornebu. I dag har 25 fast ansatte og 10–15 prosjektarbeidere funnet sin arbeidsplass i det store luftige kontorlandskapet. Det er en ganske lik miks av kinesere og nordmenn.

Dobler staben

— Målet er 80 prosent lokalt ansatte på lengre sikt. I løpet av et år eller to regner vi med å ha doblet staben, sier Kenneth Fredriksen, sjef ZTE Corporation i Norge og sjef for ZTEs globale forretningsenhet mot Telenor.

Telenor er en av hovedårsakene til at ZTE blomstrer både i Norge og resten av verden. Men det begynte ikke bra. ZTE ble svartelistet av Telenor i 2008 i seks måneder fordi en ZTE-ansatt prøvde å gi en gave til Telenor under en anbudskonkurranse i Malaysia.

Men nå hagler det med kontrakter. Det begynte med Montenegro, så bygging av Telenors nye mobilnett i Ungarn. Og nylig ble ZTE tatt inn i varmen igjen i Malaysia. ZTE bygger nytt mobilnett for Telenor-datter Digi. Dette er den største kontrakten utenfor Kina. ZTE skal også levere løsninger knyttet til SMS, MMS, WAP med mer for Telenor i Norden.

Mobilboom

ZTE har også økende suksess med nettbrett og mobiltelefoner. I april var ZTE Blade den nest mest solgte mobilen gjennom NetComs kanaler – kun slått av iPhone 4. Og til høsten kommer ZTE Skate. Ifølge Fredriksen er trenden den samme i hele Europa.

- Vi er nummer fire i verden på teleutstyr og nummer fem på mobiltelefoner. Vårt mål er å være blant de tre største innen 2015 både på mobiltelefoner og infrastruktur.

Svenske Ericsson holder stand som den største på infrastruktur. Nokia Siemens Networks sliter, og er forbigått av en annen kineser, nemlig Huawei.

Huawei jakter på flere folk, og en av de sist ansatte er tidligere Telenor-topp Berit Kjøll. I 2008 hadde Huawei tre ansatte i Norge. Nå er de 180, hvorav drøyt 100 på Fornebu. Resten sitter tett på NetCom i Nydalen.

Både NetCom og Telenor Norge skifter nå ut utstyret på sine mobile basestasjoner – og Huawei er leverandør. Det er milliardkontrakter, selv om prisene har stupt som følge av kinesernes inntreden.

Også Huaweis mobiltelefoner selger godt, og det forventes en dobling av salget i år.

Begge de kinesiske selskapene bruker 10 prosent av driftsinntektene på forskning.

- Vi har over 30000 forskere, sier Fredriksen.

— Vi legger stor vekt på innovasjon, og globalt jobber 46 prosent av våre ansatte med dette, sier presseansvarlig Erik T. Ganer i Huawei Norge.

Frykter spionasje

Ikke alle er begeistret for telekineserne. Ikke minst gjelder det amerikanske myndigheter, som er spesielt kritiske til Huawei. De peker på at Huawei ble grunnlagt av en tidligere militærtopp, Ren Zhengfei, og frykter at det kinesiske forsvaret får tilgang til sensitiv amerikansk teknologi og kan drive avlytting og spionasje.

Flere ganger er Huawei blitt nektet avtaler i USA, nylig ble oppkjøpet av IT-selskapet 3 Leaf stoppet. Dette har fått Huawei-topp Ken Hu til å skrive et åpent brev hvor han avviser alle bånd til de militære, og hvor han inviterer og oppfordrer amerikanerne til å etterforske Huawei.

Åpen kildekode

Fredriksen i ZTE mener skepsisen mot kinesiske selskaper bunner i at amerikanerne er livredde for at den sterke konkurransen fra Kina skal true den vestlige levestandarden.

På spørsmål om hvorfor kineserne har vunnet så mange kontrakter i Telenor, svarer teknologidirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor Norge følgende;

- Vi kjører en formalisert prosess hvor vi vurderer kostnader, kvalitet, teknologi og mye annet. Huawei og ZTE fremstår som veldig konkurransedyktige.

Han er veldig godt fornøyd med begge. –De er mer proaktive enn vi har vært vant til. Når det oppstår et problem, setter de raskt på flere personer for å få løst det. De setter sin ære i å levere. Spilling oppfatter påstandene om avlytting og spionasje som løse beskyldninger og konspirasjonsteorier.

— Det finnes ingen dokumentasjon på dette, derfor kan vi ikke forholde oss til det. Men vi tar definitivt sikkerhet på alvor. Vi overvåker all bruk og alle våre leverandører i nettet, sier Spilling, som mener vi ikke trenger å være redde for at kineserne får vite alt som skjer i Telenors mobilnett. - Huawei har dessuten åpnet kildekoden sin, slik at vi kan analysere hele systemet grundig. Jeg kjenner ingen amerikanske selskaper som har gjort det.