Pris for normalforbruk av fasttelefon og bredbånd får du nå fra 428 kroner måneden. Tilsvarende telefonbruk på «damptelefonen» Telenor Basis alene koster ca. 310 kroner.

Ved valg av bredbåndstelefon er du ikke avhengig av å bruke ADSL-leverandørens tilbud. Du kan velge og vrake blant frittstående leverandører.

Mens bredbånd, ADSL, hittil har vært ensbetydende med bedre og rimeligere tilgang til internett, begynner det nå å bli god økonomi også for dem som ikke surfer på nettet i timevis hver dag. Når nye tjenester som telefoni nå for alvor kan løses over den samme bredbåndsforbindelsen, da er det penger å spare.

Krav til hastighet

I vår lokale prissjekk la vi til grunn at bredbåndet skal ha en hastighet ned til din datamaskin på en megabit/sekund (1000kB/s) og minimum 200 kB/s ut fra din maskin. Da har du en kapasitet som tilfredsstiller de fleste normalbrukeres behov. Unntaket er enkelte proffe dataspillere og andre med behov for mer ekstreme hastigheter. Dette gir ca. ti ganger full utnyttelse av to ISDN-kanaler på nedlasting og to ganger så raskt ut fra deg. Siden ADSL har forskjellige hastigheter på nedlasting og utgående trafikk, er det ofte den utgående hastigheten som byr på begrensninger når du skal sende for eksempel bilder fra deg.

Fra 428 kroner

Den rimeligste ADSL-løsningen her har NextGenTel med 348 kroner — en krone billigere enn BKK. BKK har imidlertid nesten dobbelt så stor nedlastingshastighet og noe mindre kapasitet ut.

Begge disse leverandørene og Telenor har utviklet sine egne bredbåndstelefonløsninger. Disse gir gratis telefon til andre innenfor samme leverandørnett, men har forskjellige prisprofiler ut av egne nett. Vi har for enkelthets skyld sammenliknet med et «normalforbruk» til fastnett på 100 samtaler av fem minutter i måneden.

Av de tre med egne løsninger kom BKK Bredbånd best ut med en totalpris på telefoni og bredbånd på 538 kroner. Det er bare fire kroner bak billigste totalløsning, Tele2 med IP-telefoniløsning fra IP24, som rimeligste uavhengige tilbydere. Vi brukte den rimeligste uten å ha testet kvaliteter mot hverandre.

Den absolutt rimeligste løsningen fikk vi med å kombinere bredbånd fra NextGenTel og telefoni fra IP24.

Til bredbåndstelefoni betaler du normalt et etableringsgebyr 700-900 kroner som gir deg en adapter du kobler på ADSL-boksen. Til dette adapteren brukes normalt vanlige, «gamle» analoge telefoner.

Kontrollér eget forbruk

Ved valg av telefonileverandør kan det lønne seg stort å kontrollere ut fra eget forbruksmønster på www.telepriser.no. Prisene varierer stort på utenlandstrafikk og til mobiltelefonleverandører. I tillegg til tjenester som står her, er Skype vel verd å vurdere for dem som ringer mye til utlandet. De fleste steder ca. 14 øre minuttet. Siden Skype ikke har abonnement eller faste kostnader, kan det brukes som et supplement når det er billigst. Blant annet gratis til andre pc-er koblet til internett over hele verden.

Telio har også et knalltilbud til dem som ringer mye fasttelefoner i Norge, USA og Europa. Fritt frem for 159 kroner måneden. Et prismessig svært interessant alternativ til IP24.

TEGNING: SVEIN TVEIT