Da tollerne stanset ekteparet som var på vei hjem til Kina, hadde de 625.779 kroner i bagasjen. Pengene var skjult for skattemyndighetene og stammet fra kinarestauranten de drev i Florø.

Ekteparet er nylig dømt til fem måneder fengsel i Fjordane tingrett. De må også hver betale 50.000 kroner i bot. Den økonomiske svindelen kom for dagen da de var på vei til å fly fra Norge til Kina i februar 2011. På Gardermoen fant tollerne over 625.000 kroner som ikke var innrapportert. Politiet ble varslet.

Unndro 780.000 kroner

— Denne typen saker er vanskelig å avdekke. Ekteparet har drevet restaurant og har holdt deler av kontantomsetningen utenfor regnskapene. Flere salg er ikke blitt slått inn i kassen. Da de ble tatt med pengene på Gardermoen, la de kortene på bordet, sier Jørn-Lasse Refsnes, leder for økoteamet ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Ifølge dommen har de to til sammen unndratt 780.000 kroner i skatt og moms fra 2002 til 2010. I denne perioden har de livnært seg ved å drive kinarestauranten i Florø.

Kundene har neppe fattet mistanke om at noe var galt. De har i hvert fall ikke tipset skattemyndighetene om at penger ikke ble slått inn i kassen.

Mistet skjenkebevilling

Det hører med til historien at pengene som er unndratt, er tilbakebetalt, blant annet ved kontantbeløpet som ble beslaglagt på Gardermoen.

— Det er en betydelig sum og en sak vi ser alvorlig på, sier Refsnes.

Aktor syntes syv måneder fengsel var passende straff, men Fjordane tingrett landet på fem måneder. Paret fikk rabatt for at de hadde tilstått umiddelbart og at saken hadde dratt ut.

Deler av den gjøres betinget, og i dommen heter det at ekteparet bør kunne søke om å få sone den ubetingede delen av straffen hjemme med elektronisk kontroll.

Ifølge dommen mistet ekteparet skjenkebevillingen på restauranten da svindelen ble oppdaget.