— Dette er nok den verste dagen i vår historie. Mange av våre kreditorer vil lide tap. Det beklager jeg sterkt, sier daglig leder Ole Bjørn Knudsen i FotoKnudsen.

BT treffer ham rett etter at han har hatt informasjonsmøte for de ansatte i fotobutikkene. Han er fortsatt blank i øynene.

Stille i Fyllingsdalen

I produksjonslokalene i første etasje er det helt stille. Her har et trettitalls personer laget fotobøker, kalendere, takkekort og andre produkter. I dag er maskinene slått av. Det samme er lysene i 23 butikker spredt rundt omkring i Sør-Norge. Totalt mister 232 personer jobben etter at FotoKnudsens driftsselskap – Fyllingsdalen Foto AS – i går gikk til skifteretten for å begjære seg selv konkurs.

— Det var vondt å informere de ansatte. I FotoKnudsen har vi hatt tradisjon for å stå sammen. Noen gråt. Det var nok en tåre i øyekroken min også. Det er tøft for oss alle, det er det ingen grunn til å legge skjul på. Tør du ikke vise følelser på en dag som denne, blir det helt feil, sier Knudsen.

90 millioner i gjeld

Advokat Arne Laastad ble i går oppnevnt som bostyrer etter konkursen. Han var mandag ettermiddag allerede i gang med å innhente og systematisere informasjon.

— Jeg er kontaktet av flere som er interessert i hele eller deler av virksomheten, sier Laastad.

I forbindelse med oppbudsbegjæringen har FotoKnudsen selv opplyst at de har en gjeld på 90 millioner kroner. Verdiene i selskapet oppgis til å være rundt 24 millioner.

Dermed ligger det an til at selskapets kreditorer vil lide store tap i forbindelse med konkursen.

— Ikke én leverandør har tapt så mye som en krone på oss tidligere. Nå blir våre forpliktelser ført videre til små og store kreditorer. Det er plagsomt. Mange av dem har vi samarbeidet med i mange tiår. Jeg håper de klarer å se det store bildet, sier Knudsen.

- Trist dag for bransjen

Ifølge Knudsen har han og familien tapt mer enn femti millioner kroner på FotoKnudsen de siste tolv årene.

— Vi håpet i det lengste at det skulle gå. Men når det blir så store tap i en bransje som så mange karakteriserer som eksepsjonelt vanskelig, kommer det til et punkt hvor nok er nok. Vi har vært gjennom to store omstillinger tidligere. Denne gangen hadde vi ikke gode nok planer for hvordan vi skulle klare å snu skuten igjen.

De foreløpige regnskapstallene viser et underskudd på 11 millioner kroner for 2012.

2003.jpg
Amundsen, Paul S.

Blant bransjekolleger ble gårsdagens nyhet mottatt med sorg.

— Vi er klar over at de har slitt, men det er likevel en trist dag for hele bransjen. FotoKnudsen er den fotokjeden folk flest kjenner til, sier Bjørn Erik Mangset, leder i bransjeorganisasjonen Fotorådet.

Han forteller at konkurransesituasjonen er beintøff, først og fremst fra internettbutikker, mens også større elektronikkjeder som satser hardt på salg av fotoprodukter. I tillegg har FotoKnudsen opprettholdt produksjonen sin i Norge, mens flere har outsourcet den til land med lavere lønnskostnader.

— Vi har vært gjennom et tiår der antallet fotobutikker har falt fra rundt 450 til 200. Det har skjedd mye etter den digitale revolusjonen, sier Mangset.

Håper på videre drift

I FotoKnudsens lokaler i Hjalmar Brantingsvei i Fyllingsdalen var også de ansatte svært preget i går.

— Nå er jeg helt matt. Vi var for så vidt forberedt på det verste. Når det skjer, kjennes det likevel veldig rart. Mange av oss har vært her veldig lenge. Vi aner ikke hva som skjer fremover, sier Britt Nygård, som er klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i bedriften.

Hun er en av fem som har jobbet i lerretsproduksjonen. Her er stabler med familiers blinkskudd, trukket på rammer, liggende på vent.

De ansatte har fortsatt ikke fått lønn for januar, og mange har vært nødt til å låne av klubbkassen for å få endene til å møtes.

— Vi har fått beskjed om at vi vil få vårt gjennom lønnsgarantifondet. Dersom den prosessen trekker ut, er det visst banker som kan forskuttere for folk, sier hun.

Ledelsen i FotoKnudsen sa mandag at de håpet at kunder som har lagret bilder i selskapets minnebank ikke skal bli skadelidende som følge av konkursen.