Arlind (snart 8) og Håvard (8) har bestemt seg. Streiken bør vare i 87 måneder. Verken mer eller mindre. De to bestekompisene har den siste uken gått på omgang i nabolaget. I går var det Margareth Yttredals tur til å være ambulerende sjefspasser.

Fra dag til dag

— Vi får det til å gå i hop, og er innstilt på trå til så lenge det er nødvendig. Målsettingen er at alle foreldre skal få anledning til å gå på jobb selv om barnehager og skoler er streikestengt, sier hun.

Og det kan ta tid før skolen og barnehagen på Møhlenpris åpner. I kommunestreiken var det i går ingen tegn til at partene begynner å komme frem til en løsning.Ifølge Aftenposten står striden nå vel som mye mellom arbeidstakerorganisasjonene, som mellom dem og arbeidsgiverne i KS. KS skal ha ønsket å prioritere de høytutdannede, noe som har falt LO tung for brystet. De ønsker en lavlønnsprofil, som vil tjene deres medlemmer.

Stor avstand

I vekteroppgjøret ble det ingen frivillige megling, slik sonderingene kvelden før hadde gitt håp om.

— Avstanden var altfor stor, sier Rune Hansen, som møtte hos Riksmeklingsmannen på vegne av Maskinistforbundet.

Ifølge Hansen hadde ikke motparten NHO Service noe med seg i kofferten som ga grunnlag for en ny megling.

— Tilbudet skilte seg ikke stort fra det motparten tilbød før vi gikk i konflikt, sier Hansen.

3000 vektere er i streik, noe som har ført til stengte flyplasser, slutt på helikoptertransporter til Nordsjøen, stengte museer og tomme minibanker.

Køer fra i dag

— Vi tar ut ytterligere 400 i streik onsdag, 10 av dem på Flesland.

Så langt har streiken ikke vært særlig merkbar på Flesland, men det kan endre seg allerede i dag. Fra i ettermiddag klarer ikke Avinor å holde slusene åpne hele tiden, og da vokser køene.

— På grunn av skiftplanen må vi begynne å redusere fra tirsdag ettermiddag, sier securitysjef Lasse Solberg i Avinor.

Mer flyplasstrøbbel

Fremover er det flere oppgjør som kan ende i nye streiker (se tidslinje). Først ute er de som jobber i taxfreebutikkene på flyplassene, som har frist til midnatt med å bli enig. Så går det slag i slag.

Den første streiken folk ville merket godt er hos de Avinor-ansatte. De streiket sist i 2008, noe som førte til flere stengte flyplasser. Streikefaren er likevel blitt kraftig redusert etter at LO Stat, som organiserer mange av de Avinor-ansatte, inngikk en avtale om de statsansatte.

Streikefare i Nordsjøen

Streikefaren er trolig størst i Nordsjøen, der partene i den såkalte sokkeloverenskomsten står steilt mot hverandre på grunn av en pensjonsavtale.

Bakgrunnen er at Statoil ikke lenger vil la ansatte gå av ved fylte 62 år med full pensjon. Fjerningen av denne såkalte gavepensjonen skjedde samtidig som det ble kjent at ledelsen i Statoil får beholde sine svært lukrative pensjonsavtaler.

Slipper lekser

På Møhlenpris ser Yttredal helst at streiken avsluttes, men ungene er ikke helt enige i det.

Streiken kan vare kjempelenge for deres del. Arlind Gjervik Laci og Håvard Yttredal Kronhaug savner ikke skolen ett sekund, og har en klar liste over de positive effektene av en streikesituasjon:

Mer tid til å spille fotball.

Trenger ikke stresse med lekser.

Kan leke minst like mye med skolekompisene som før. De bor jo i nabolaget.

Har god tid til å gjøre gøye ting.

De voksne slipper å få så lite lønn.

Arlind har bursdag 20. august. Streiken må ikke avblåses før den tid.