Morten Hagen (H) ble ordfører i Vågsøy i Sogn og Fjordane i fjor. Nå snur han alle steiner for å spare penger.

Da han under et møte i formannskapet foreslo å kutte møte-maten, var det ingen protester.

— Det har vært enkel servering med smørbrød, men det er likevel en innsparing på opp mot 75.000 kroner i året, sier han til bt.no.

Hagen har ikke rukket å tenke på hva han selv vil ta med i matboksen.

Trange tider

Det er trange tider i Vågsøy, som har slitt med gammel Tall Ships Races-moro og tomme svømmebasseng.

Da Dagmar herjet som verst i begynnelsen av januar, måtte kommunesentralen flytte til en fiskebåt i havnen som hadde satellittelefon.

At økonomifordelingen er endret slik at kommunene nå får bedre betalt for å ha yngre innbyggere, hjelper ikke på. Vågsøy må kutte 15 millioner kroner i år, og skole og helse/sosial får svi med 1 million hver.

— Kommunebudsjettene er utfordrende å sy i hop. Vi må spare i administrasjonen, og da mente jeg og noen andre at vi politikerne kan ta med matpakke, sier Hagen.

Han håper at omstruktureringer og samkjøring av teknisk sektor skal gi en gevinst, og det nye budsjettet viser et lite pluss.

Også kutt i honorar

Det var Fjordenes Tidende som omtalte saken først på sin nettutgave. De skriver at ordføreren så sitt snitt til å droppe maten fordi møtestart er flyttet frem til klokken 14. Da har de fleste spist lunsj i forveien.

Nå oppfordrer ordføreren andre kommuner og andre politikere til å gjøre det samme.

— Jeg skal ikke komme med så mange stikk til andre, men jeg vil oppfordre til å gjøre det samme, sier han.

Vågsøy ligger i Nordfjord og har drøye 6000 innbyggere. Kommunestyret består av 27 representanter, og matkuttet gjelder totalt om lag 20 møter.

Politikerne i Vågsøy har allerede måttet godta reduksjon i møtehonorarene. Den lille trøsten er at de fortsatt får gratis kaffe.

Fornuftig å ta maten fra politikerne - eller litt smålig? Si din mening i kommentarfeltet!