For først gang tar Bergensavisen seg betalt for redaksjonelt stoff på nettet.

Leserne kan bestille én times tilgang til Skattemagasinet ved hjelp av en tekstmelding til ti kroner. Betaling for tjenesten ble innført torsdag.

— Eksperiment

BAs Nettredaktør Bjørn Tore Lysnes har tro på at leserne vil betale, selv om de kan få tilsvarende tjeneste gratis i bt.no. Men helt sikker er han ikke ...

— Dette er et lite eksperiment for oss. Alle som driver nettsteder er nødt til å finne områder som brukerne er villige til å betale for, sier Lysnes.

— Er det ikke ganske dristig å ta betalt for noe som er gratis hos konkurrenten?

— Jo, men vi er ganske dristige her i BA (flirer). Vi mener at vi har et produkt som er bedre enn BTs, med et stort skattemagasin og søk tilbake til 1998 for en del av kommunene i bergensområdet, sier Lysnes.

Varsler betaling for mer

BA.no kan komme til å ta seg betalt også for andre tjenester i fremtiden, varsler nettredaktøren.

— Men bare nisjeprodukter, ingenting annet. Det vil ikke bli noen store omveltninger, sier han.

Lysnes viser til at også andre norske nettaviser har innført betaling for noen tjenester. Som BA.no, krever Fædrelandsavisen og Agderposten seg betalt for søk i de lokale skattelistene.

Gratis i bt.no

Fortsatt kan du søke helt gratis i skattelister for hele Norge i bt.no. Og slik vil det fortsatt være, i hvert fall en stund fremover.

— Vi har ingen planer om å ta oss betalt på den måten. Vi har som målsetting å øke trafikken på sidene våre, sier sjefredaktør Einar Hålien i BT.

Han tror likevel også bt.no kan komme til å kreve "inngangbillett" for noen spesialtjenester, selv om det ikke fins konkrete planer om noe slikt ennå.