Papademos var visepresident i Den europeiske sentralbanken (ECB) fram til i fjor, og innsatsen her har skaffet ham mange tilhengere.

Han blir beskrevet som en av de virkelige drivkreftene i institusjonen. Likevel er den 64 år gamle økonomiprofessoren fra Aten kjent for å sky rampelyset og heller jobbe i det stille.

Han har sittet ved siden av tidligere ECB-sjef Jean-Claude Trichet på utallige pressekonferanser, men var kjent for å overlate spørsmålene til sjefen og brøt sjelden inn.

Hellas' nye statsminister kan vanskelig unngå rampelyset fremover, men den stillferdige, teknokratiske profilen hans kan vise seg å passe godt for den krevende jobben han står overfor: å få en slutt på Hellas' politisk kaos og bringe landet tilbake fra økonomisk ruin.

Økonomen kalles en overbevist europeer, og da han var sjef for den greske sentralbanken sto han bak Hellas' overgang fra drakme til euro. Han er en høyt respektert mann i Hellas og har som forgjengeren Giorgos Papandreou utdannelse fra USA.

Og selv om Papademos den siste tiden ikke har vært involvert i gresk politikk eller europeisk økonomi, kan han ikke anklages for ikke å følge med. Kurset han for tiden holder ved Harvard-universitetet, handler nettopp om den globale finanskrisen og tiltakene mot den.