For aktoratet er spørsmålet avgjørende for å bygge opp under tiltalen, som vil vise om han var utro mot sitt eget selskap Larsen Oil & Gas AS (LO&G) og har unndratt skatt til Norge for gevinst ved salg av aksjer.

Men etter to dager med vitner i retten er det ingen som kan si mer enn at de trodde at Larsen var eier.

Norden Oil Ltd var registrert i det karibiske skatteparadiset De britiske jomfruøyene og styrt fra kanaløyen Jersey. Norden Oil kjøpte i desember 1999 en aksjepost i stavangerselskapet Independent Oil Tools AS (IOT) fra Larsen Oil & Gas.

Inntrykk, ikke kunnskap

Advokat John Heitmann, som var styreformann i IOT, sa i retten tirsdag at hans forståelse var at Larsen «sto bak» selskapet Norden Oil.

Finansrådgiver Petter Fossan, som i 1999 arbeidet i meglerselskapet Garde ASA, var innleid av IOTs hovedeier Leif Inge Slethei for å prøve å selge IOT til best mulig pris.

En mulig skotsk kjøper forsvant raskt ut til siden, men i januar ble det inngått avtale med DNO om kjøp av 100 prosent av aksjene i IOT fra Slethei og Norden Oil.

Garde fikk også oppdraget med å gjennomføre salget.

— Ser at det er en link

Tirsdag ble Fossan som vitne presset av aktoratet om hva han visste om hvem som sto bak Norden.

— Jeg vet ikke hvem som eide Norden, sa Fossan.

Han sto fast på dette, selv om det ble lagt frem flere fakser mellom Garde, LO&G og DNO, som kunne tyde på det motsatte. I ett brev sto det «I tillegg eier Berge Gerdt Larsen via Norden Oil ca. 34,1 prosent i IOT».

— Jeg ser at det er en link mellom Berge Gerdt Larsen, LO&G og Norden Oil. Men jeg har ikke, og har ikke hatt, kjennskap til aksjeeierskap i Norden, gjentok Fossan flere ganger.

- Et spørsmål om tillit

Statsautorisert revisor Asbjørn Rødal, som på dette tidspunktet var revisor for DNO, forklarte i retten at han fikk mye ekstra arbeid da avisen Dagens Næringsliv 25. januar 2000 skrev om transaksjonen DNO var i ferd med å inngå.

Spørsmålet var om Berge Gerdt Larsen, som var konsernsjef i DNO, satt på begge sider av bordet.

— Vi fikk da noen hektiske dager. Men 28. januar ga vi vår sakkyndige redegjørelse om at transaksjonen kunne gjennomføres.

— Hvordan ville du håndtert det hvis du visste at Berge Gerdt Larsen eide Norden, ville dommer Stein Dons Heinfjell vite.

— Både styreleder og ledelsen i DNO hadde forsikret oss om at det var ingen nærstående på den andre siden. Hvis det så viste seg at det var det, ville vi ikke lenger vært revisor for DNO. Det handler om tillit, sa Rødal.