TOR ERIK GREGERSEN

Det er ikke første, og garantert ikke siste gang at japanerne og amerikanerne får en fet duppedings før oss her hjemme. Her hos oss er maskinene levert ut til enkelte heldige medlemmer av pressestanden med ett og et kvart spill. Resten må vente til mars.

Jepp, jeg har den, og jeg har prøvd den.

Ny, større og bedre

Nintendo har nesten vært totalt enerådende på markedet for håndholdte spillemaskiner, og deres Gameboy finnes overalt hvor unger ferdes. Med en meget sterk portefølje av spilleserier som Mario og Pokémon, har håndholdt-markedet tilhørt dem i mange år.

Nintendo DS er det neste steget på stigen, det er en utfoldbar konstruksjon med to skjermer. En i lokket og en i bunnen. Den nederste skjermen ved kontrollene er berøringssensitiv. Utover dette er kontrollene kjent fra Gameboyen: Skulderknapper, AB + YX og en fireveis retningspeker. Berøringsskjermen kan benyttes med både fingrene og en medfølgende penn som har eget etui på baksiden.

Maskinen har også innebygd mikrofon, høyttalere og trådløst nettverk for flerspilling. Alt dette gjør dessverre maskinen til en klumpete sak som nok er et stykke unna lommeformat.

I bruk

Med to skjermer foregår spillingen stort sett på den øvre skjermen, mens den nedre er forbeholdt kart og kontroller. Dermed har man oversikt, og i tillegg kan berøringsskjermen brukes til å styre på hovedskjermen. Slik kan det legges til spesialfunksjoner og spill på den nedre skjermen som gir kontrollen en ny dimensjon. Har man en venn med DS, er tiden for link-kabler forbi, her er det trådløs kobling mellom maskinene. Alle innen en rekkevidde på 10 til 20 meter kan spille sammen.

Grafikken på maskinen er dramatisk forbedret i forhold til Gameboy, og det samme er lyden. Stereolyd gjør at man nå kan få et inntrykk av hva som foregår rundt seg når man spiller.

Dette er ikke storebroren til Gameboy, den er i en helt annen familie. Likevel har Nintendo vært oppegående nok til å lage plass til de gamle GBA-spillene slik at maskinen er bakoverkompatibel. Rett nok kan man ikke bruke begge skjermene på de gamle spillene, men for alle som har masse GBA-spill vil nok dette være fristende.

Hva så med konkurransen?

Der Nintendo før var enerådende, skal den nå opp mot Sonys Playstation-maskineri, omtrent samtidig i mars slippes Sonys PSP, et håndholdt vidunder med en diger skjerm og enda bedre grafikk skal vi tro rapportene fra Japan. Nintendoens beste kort kommer til å bli GBA-kompatibiliteten, berøringsskjermen og den sterke spillsamlingen. Størrelsen blir dens verste fiende.

TO SKJERMER: Nintendos nye håndholdte DS-maskin er en utfoldbar konstruksjon med to skjermer. Spillingen foregår stort sett på den øvre skjermen, mens den nedre er forbeholdt kart og kontroller.