Den amerikanske selvutnevnte dommedagsprofeten Harold Camping fikk mye oppmerksomhet forrige uke, fordi han hevdet å ha regnet seg frem til at jorden ville gå under 21. mai.

Les også:

Profetien ble annonsert høyt og lavt i USA, gjennom tapetserte biler, annonser, plakater og programmer på Campings radiostasjon Family Radio,

Blant de som trodde på Campings budskap, sluttet flere i jobben eller avbrøt studier.

Dyr annonsekampanje

Etter at det var åpenbart for for alle og enhver at jorden fortsatt sto ved lag, har imidlertid regningen på kampanjen kommet for dagen.

Ifølge Matt Tuter, en mangeårig medarbeider i Family Radio, ble det brukt cirka 100 millioner dollar, tilsvarende 550 millioner kroner, på å annonsere dommedag.

— Mesteparten av pengene kom imidlertid ikke fra givere, sier han til Christian Post.

Pengene kom nemlig i hovedsak fra eiendomssalg. For hvorfor eie et stykke jord når jorden snart går under?

Tuter innrømmer nå, ettersom profetien var feil, at pengene egentlig hadde blitt brukt til å «gjøre seg til narr for hele verden».

Skulle passe kjæledyrene

I tillegg til annonseselgere, var det også enkelte andre som tjente gode penger på dommedagsforventningene.

Mannen bak Eternal Earth-bound Pets fikk over 250 mennesker til å betale ham 135 dollar for at firmaet skal ta seg av kjæledyrene deres etter at de troende hentes opp til himmelen. Den samlede omsetningen var med andre ord godt over 180.000 kroner.

- En røff helg

Camping selv gikk under jorden lørdag kveld og ble ikke sett snutten av på et par dager.

Først mandag dukket han opp i offentligheten og forklarte at han hadde misforstått noen detaljer.

  • Det har vært en skikkelig tøff helg, innrømmet Camping, som brukte ordet «flabbergasted» («himmelfallen») for å beskrive hvordan han følte seg.

Til et samlet pressekorps fortalte Camping deretter at dommedag faktisk begynte 21. mai, men kun i «åndelig» forstand. Den fysiske verden skal ennå vedvare til 21. oktober.

Om Camping har råd til å annonsere sin reviderte dommedagsprofeti vites ikke.