Det fikk Thomas Bjørnestad erfare da han sist uke var på leilighetsjakt sammen med kjæresten. Han fant en leilighet på finn.no og en på Eiendomsnett. Begge så ut til å være midt i blinken for paret.

Da han meldte sin interesse for de to leilighetene i C.Sundsgate og Sandbrogaten, viste det seg at begge var leid ut av den samme mannen — med tilhold i London.

— Bildene så profesjonelle ut, det var billig, nyoppusset og helt nye møbler. Da det ikke sto oppført noen kontaktperson eller telefonnummer, ble det hele for mistenkelig, sier Bjørnestad.

Fikk ikke se leiligheten

Det var heller ikke mulig å beskue leilighetene før overtakelsen.

— Han gav en forklaring på hvorfor det var vanskelig å få til en visning, sier Bjørnestad.

Nøklene skulle sendes pr. brevpost, etter at briten hadde mottatt betalingen.

Identiske e-poster

Svarene Bjørnestad fikk da han tok kontakt angående de to leilighetene var nesten identiske. De kom på e-post og var fra en mann som utgir seg for å være britisk. Mannen skriver at leiligheten skulle være feriebolig for ham og familien, men at han på grunn av økonomiske problemer nå må leie ut leiligheten i stedet.

Han skylder på at han grunnet en reise må la et eiendomsfirma stå for utleien. Briten krever å få overført husleie og depositum på nærmere 30.000 kroner til en utenlandsk bankkonto.

Flere svindelforsøk

Den siste tiden har det vært en økning i antall svindelforsøk på til leie-sidene på Finn.no.

— Vi har sett en økning i juni og juli, sammenlignet med hvordan det har vært tidligere. Det kan ha sammenheng med at flere studenter er på boligjakt, sier Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet på finn.no.

Vinden fraråder på det sterkeste å betale penger til en utenlandsk konto.

— Det er typisk at man skal ha forskudd på depositum overført til utlandet. Det må man aldri finne på å gjøre, sier han.

Avhengig av tips

Han råder alle leietagere til å sørge for at det blir opprettet en depositumkonto i en norsk bank, som ingen av partene rår over.

— Hvis man begynner å overføre penger til utleier, gir det en usikkerhet. Det kan være vanskelig å få tilbakebetalt depositum uten depositumkonto selv i et vanlig leieforhold, sier Vinden.

De to annonsene på finn.no og eiendomsnett.no ble fjernet etter få dager.

— Vi får håpe at ingen lot seg lure, sier den 23 år gamle studenten.

Finn.no fanger opp mange svindelannonser før de kommer på nett gjennom teknisk og manuell annonsekontroll.

— Noen annonser blir dessverre publisert. Da er vi ofte avhengig av tips fra brukerne for å oppdage dem, sier Vinden.

Lurt å se leiligheten

Som regel oppdages svindelforsøkene kort tid etter, og da blir annonsene fjernet. Det samme gjelder hos Eiendomsnett.

— Innenfor boliger til leie er det manuell godkjenning, i tillegg til at vi sperrer utenlandske ip-adresser, sier Stein Ove Ødagård, daglig leder i Eiendomsnett.

- Hva skjer med svindelannonser som likevel blir publisert?

— Da vil vi forhåpentligvis få beskjed fra dem som har henvendt seg til annonsøren. Annonsen blir slettet, og lagt i et svindelregister. Deretter sperrer vi annonsøren fra å legge ut flere annonser hos oss, sier Ødegård.

Vinden har flere råd til dem som er på boligjakt:

— Jeg ville ha forsøkt å se leiligheten. Bildene kan gi et annet inntrykk enn en befaring gjør. Man bør også skrive en leiekontrakt. Det finnes maler hos Forbrukerrådet. Man kan også be utleier om en referanse fra tidligere leietaker dersom en ikke har anledning til å gå på visning.

Tips om boligsvindel? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post