Fredag ble en mann i slutten av 20-årene varetektsfengslet i to uker med brev— og besøksforbud.

Syv er siktet

— Han ble pågrepet i Sunnhordland forrige tirsdag, sier Marita Mellingen, politiadvokat i Hordaland politidistrikt.

Seks menn og en kvinne knyttes til saken. Politiet er usikre på hvilke roller de har, men setter dem i forbindelse med identitetstyveri fra tre personer og bedrageri for millionbeløp.To av personene som ble frastjålet sin identitet opplevde at det ble kjøpt biler i deres navn. Til sammen koster de to bilene rundt en million kroner. Saken har forgreininger til Østlandet og Vestfold.

Seks etterforskere

— Vi har nedsatt en egen etterforskningsgruppe som arbeider full tid med denne saken, sier Marita Mellingen.

- Hvor mange etterforskere deltar?

— Seks personer fra ulike politistasjoner i Bergen. Vi mener saken kan ha et betydelig omfang, men har ikke den fulle oversikten ennå.

Mellingen forteller at flere personer har kontaktet politiet. En kvinne i Bergen har blitt utsatt for grov svindel etter at lommeboken hennes ble stjålet i september i fjor.

Svindlet for mer enn 100.000

— Hun anmeldte saken og sperret kortet. Vi pågrep en mann for flere kriminelle forhold, deriblant tyveriet av lommeboken hennes. Den ble stjålet fra hennes arbeidsplass. Mannen ble varetektsfengslet i høst, sier Mellingen.

— I desember opplevde kvinnen at det sperrete kortet ble brukt til uttak fra hennes konto. Det var blitt aktivert igjen, uten at vi vet hvordan dette har skjedd, men vi har beslaglagt kortet og knytter det til saken som nå er under etterforskning.

- Hvor mye er hun blitt svindlet for?

— Et stort beløp. Det er snakk om grovt bedrageri, altså over 100.000 kroner, svarer Mellingen.

Utstyr beslaglagt

- Hvor mange ofre er det i denne saken?

— Mer enn ti. I tillegg til kontantuttak er det blitt bestilt varer, mobilabonnement og leiebiler i andres navn ved å bruke bankkort. Vi har beslaglagt flere titalls kort, i tillegg til elektronisk utstyr, kopimaskin og maskiner til å produsere bankkort og førerkort.

- Hvor er dette utstyret beslaglagt?

— I Bergen, uten at jeg ønsker å si nøyaktig hvor.

Rollene er uklare

Det er helt sentralt for politiet å finne ut hvilke roller i de siktede har i saken. Politiet mener en 36 år gammel mann og en kvinne i slutten av 20-årene er delaktig i ID-tyveri fra bergenseren.

Fire personer fra Vestfold, Romerike og Oslo er alle siktet for grovt bedrageri. Lørdag 12. januar ble tre personer fengslet i Bergen tingrett.

Dessuten er det usikkert om mannen som ble tatt for lommeboktyveriet i høst, kjenner til de andre som er tatt. Bankkortet han skal ha stjålet, er i hvert fall blitt misbrukt fra desember og dette misbruket knyttes til flere av de andre.

— Vi arbeider med å avklare hvilke roller de siktede har i saken, sier Mellingen.

Advokat Kaj Wigum møtte som forsvarer i fengslingsmøtet som gikk fredag. Han ønsker ikke å kommentere saken, ettersom rettsmøtet ble lukket.