Sentralbanken i Sveits fastsatte tirsdag en minstekurs på 1,20 sveitserfranc når valutaen veksles mot euro. Årsaken er at francen ligger altfor høyt i verdi i dag, noe som utgjør en fare for landets økonomi, heter det i en kunngjøring fra sentralbanken SNB.

Sentralbanken varslet at den er forberedt på la seddelpressen gå på høygir slik at den får muligheten til å kjøpe opp så mye utenlandsk valuta som nødvendig, for å sikre seg mot en overvurdering av valutaen.

Beskjeden førte til at den norske krona styrket seg kraftig. Euroen kostet tirsdag ettermiddag 7,54 kroner, ifølge DN.no det laveste nivået siden 2003. Dollaren var nede i 5,41 kroner, mens det britiske pundet kostet bare 8,62 kroner.

Trygg havn?

Grunnen til den overvurderte kursen på sveitserfranc er at ingen tør sitte med gjeldstyngede dollar og euro. Etter tirsdagens beskjed fra Sveits kan det derfor være forlokkende å se til den norske krona som et alternativ, skriver DN.no.

— Dette kan definitivt forsterke trenden med store inntog i den norske krona. Dette kan bli et problem for sentralbanken. Ingen vil ha en sterk valuta, sier sjefanalytiker Erica Blomgren i SEB til TDN Finans.

HSBC som er den største bankgruppen i verden, anbefalte tirsdag den norske krona som en såkalt trygg havn etter tiltakene fra den sveitsiske sentralbanken.

Her hjemme sier imidlertid sentralbanksjef Øystein Olsen til TDN Finans at det er så stor forskjell i størrelsen på valutamarkedene i Sveits og Norge at en sammenligning mellom den norske krona og sveitserfrancen ikke blir riktig.

Sveitserfrancen er kanskje den femte største valutaen i verden og derfor kan den norske krona aldri få den samme rollen som sveitserfrancen har hatt, mener både sentralbanksjefen og analytikere.

Tiltak uten virkning

Kunngjøringen fra Sveits førte til at kursen på sveitserfranc falt med 9,3 prosent til et nivå på 1.212 mot euro. I april lå francen på 1,3 mot euro og den var så svak som 1,6 mot euro under finanskrisen høsten 2008.

Sveitserfranc har tradisjonelt vært regnet som en trygg pengeplassering i økonomisk urolige tider. SNB har allerede kuttet sin styringsrente til nesten null og foretatt en rekke andre tekniske grep for å kjøle ned etterspørselen etter sveitserfranc, uten at disse tiltakene ser ut til å ha hatt særlig virkning.

I Norge har man fortsatt mange muligheter dersom etterspørselen etter krona skulle bli for sterk. Renta er dessuten fortsatt på et såpass høyt nivå at det er rom for kutt. (©NTB)