Det hele startet for noen år siden, da en svensk kamerat fortalte Sæle om nettverkssalget. God idé tenkte han, og da han fikk et navn i USA, satte han seg like gjerne på flyet og besøkte ham.

Denne mannen var også svensk, og kunne fortelle at hovedkontoret til Nature's Own faktisk lå i Sverige, nærmere bestemt i Göteborg.

— Det hele var ganske tilfeldig. Men siden det lå i Sverige, tenkte jeg at det måtte være seriøst. Og opplegget virket greit.

— En liten omvei å dra til USA for å ende opp i Göteborg, kanskje?

— Ja. Og derfor sier jeg at en ikke trenger å være så smart for å gjøre det godt som selger, ler Sæle.

Gold director

Og lykkes, det har han. Siden han begynte å selge produktene til Nature's Own i 1996 har millionene rullet inn. Ikke så mye i starten, men nå har 27-åringen mange tusen personer i distribusjonsnettet sitt. Han tjener penger på salg til alle av de vel 40.000 kundene.

Mange bekker små gjør en stor å. For hver eneste krone som omsettes i systemet, havner litt hos Sæle. I Skandinavia solgte kjeden for om lag 450 millioner kroner i fjor. Vel 300 av dem kom fra Sæles system.

Det er derfor han har fått tittelen «Gold director», den høyeste det er mulig å få i Nature's Own. Bare fem andre har tittelen. Sæle er definitivt på toppen.

— Hvordan har du klart det?

— Hardt arbeid, hardt arbeid, hardt arbeid. Jeg jobber twentyfour-seven. Hjelper til med utdanning og opplæring, og er ute hos kunder og selger.

Sånt blir det penger av. Mer enn fem millioner i fjor. Og i år ser det ut til å gå enda bedre. For nå har kjeden også startet et teleselskap. De har ifølge Sæle allerede titusener av kunder.

— Selvsagt blir det penger til meg av dette. Men andre i organisasjonen får også sine penger.

- Alt er salg

Selv foretrekker han å kalle seg distributør. Det er han gjennom selskapet Saele Invest & Consulting AS, hvor han er eneeier. Gjennom det selskapet selger han også boken han selv har skrevet.

Likningsformuen hans er på nær 17 millioner kroner. Den består av leiligheter, noen hus, aksjer, fonds og egne selskap.

— Jeg kan ikke bruke opp alle pengene, så det er viktig å forvalte dem på en best mulig måte.

Bosted har han i Oslo, men han skatter fortsatt til Fjell kommune. Det er fordi han i fjor bodde i England, der han var med på å bygge opp Nature's Own. Også fjoråret ga god inntekt, men disse tallene finnes ikke hos norske likningsmyndigheter. I 1999 var han oppført med 377.300 i inntekt og uten formue.

— Alt er salg i denne verdenen, sier Sæle.

Selv mener han at han ikke er en spesielt god selger, men en veldig god lærer og motivator.

Det fikk han nok også vist frem da Nature's Own arrangerte sin årlige konferanse med 400 deltakere i Göteborg sist helg. På disse møtene er det ren halleluja-stemning.

— Vi er i et profesjonelt marked og lager profesjonelle konferanse. Folk synes det er moro å være med. Det er klart de klapper og jubler og tar litt av. Det handler om god stemning og begeistring for det vi gjør. Ingenting annet, sier Sæle.

Gråsone

Stormet har det gjort både rundt den unge selgeren og organisasjonen han jobber for.

Ham selv da han kjøpte en dyr sportsbil i morens navn. Hun heter Anita Apelthun Sæle og er konservativ stortingspolitiker for KrF.

Rundt Nature's Own ble det bråk da Justisdepartementet i 1998 erklærte nettverkssalget som ulovlig pyramidespill. Det er i dag godkjent, og informasjonsdirektør Rune Timberlid i Lotteritilsynet sier følgende:

— De ligger på riktig side av grensen. Men det er en stor gråsone mellom pyramidespill og nettverkssalg. Slike saker er nedprioritert hos oss så lenge det ikke finnes et klart lovverk.

RIK PÅ SHAMPOO: Ørjan Sæle (27), sønn av Anita Apelthun Sæle og Finn Jarle Sæle, er blitt rik på salg av tannkrem, Shampoo og kosmetikk.
Foto: Robert Bråthen